Speltips

Prix d’Amerique 2024 med JoJo

V4 ® 27 januari, 2024 Tips av: Jonas Johannesson
Tips av: Prix d'Amerique 2024 med JoJo

Prix d’Amerique 2024 – Spets & slut

Fin travhelg att vänta med 44 miljoner i jackpot på lördagen när det är V75 på Axevalla. På söndagen får vi Europas (kanske världens) största travlopp, Prix d’Amerique, som ska avgöras över 2700 meter på Vincennes & loppets starttid är kl.16.20.

Tyvärr som vi alla vet så fick (min favorithäst) & det allra största svenskhoppet på förhand San Moteur strykas pga av skada. Hästen har nu opererat griffelbenet & allt ska ha gått bra med operationen. Jag hoppas han kommer tillbaka i lika god form som han varit i på slutet nu innan skadan & att vi får se hästen kliva ut på ovalen för att vinna Åby World Grand Prix den 10e augusti, för att sedan låta ekipaget runt hästen ladda för att ta revansch nere på kolstubben Vincennes i nästa års upplaga av Pd’A.

Men när det kommer till årets Pd’A så tycker jag att förhandsfavoriten Idao De Tillard är en berättigad favorit. Långtidsspelarna som sitter med detta ekipaget på söndag med ett odds runt 5-6 gånger eller kanske mer är nog väldigt nöjda. Lite hosta osv i stallet gör att jag inte kommer spela vinnare på hästen innan, då hästen fått stå över en veckas jobb. Dock tror jag hästen vinner även om den inte har en hundraprocentig form, men behöver komma upp i åtminstone 95%. Jag hoppar över förtidsliret på vinnare till 3-3.50 gånger & hoppas att dom rörliga oddsen ger mer på söndagen. Jag går på andra vinnarspel & platsspel i loppet när det kommer till förtidsspelen. Mina roligaste spel inför storloppet på söndag kommer ni få härnedanför.

När det kommer till vinnarspelet i Prix d’Amérique tycker jag Gu d´Héripré till 15 gånger är mitt bästa spel på förhand & jag tycker även plats till 4.30 gånger insatsen är bra. Tycker hästen ser stark ut efter fjolårets olycksdrabbade säsong & den nyblivne 8 åringen har stått för flera fina prestationer i uttagningsloppen till Pd’A. Vann Prix de Bourgogne 31a januari & blev trea i loppet där San Moteur vann i början av december, men icke att luras av att det var tight över linjen mellan dom tre första hästarna då. En häst jag lirat förut & tar nu omtag på i detta storloppet på kolstubben.

Jag vill även varna för en häst som tål göra jobbet, mer av en maskin som klarar av att gå i ett hårt tempo men ändå ha en bra speed tillslut & det är Hussard Du Landret. Där har jag spelat en liten peng på vinnare till 25 gånger. Hästen har sett fin i loppen & vad jag lyssnat mig till är att det verkar som man kört preparé dom sista loppen. Hästen kvalade in den 19e november, i Prix De Bretagne över 2700 meter, då före fjolårets vinnare Hooker Berry & en av årets lite ”snackis/outsiders”, Hokkaïdo Jiel.

Hussard Du Landet behöver kanske få lite hjälp under loppet men får man 5 gånger på plats eller strax där över på hästen tycker jag det är ett riktigt bra spel. Två spel på vinnare & ett på plats har jag men jag tycker det är lite för höga odds & svårt att stå emot en sådan häst till dessa oddsen, även om jag kanske inte tror helhjärtat på just att den vinner loppet. Ska man jämföra med en känd häst hör hemma i Sverige är det nog banne mig Propulsion jag ser likheter med. Styrkan & går hela vägen över upploppet med sin speed.

Sedan tycker jag att Izoard Védquais seglat upp som en rolig outsider. Hästen känns superintressant så som den sett ut i först när han gick ett starkt lopp & förlorade på linjen, tvåa bakom San Moteur i Prix du Bourbonnais 10e december. Sedan vann Izoard Védquais & kusken Benjamin Rochard Prix de Belguique den 14e januari. Även här fick jag 15 gånger insatsen på vinnarspelet i Prix d’Amérique & hästen påminner om Hussard Du Landret men den där sista speeden kanske saknas här. Topp 3 spel är nog mer intressant. Vinnarspelet kanske är mer lockande till nästa års upplaga?

Jag vet att fjolårets vinnare Hooker Berry seglat upp som andrahandare bakom Idao De Tillard, men får ingen feeling där & nu är det (även om han vunnit förut) sonen Nicolas Bazire i sulkyn. Vi vet att pappa Bazire är en riktigt expert på att toppforma sina hästar inför stora uppgifter. Fjolårets tvåa, Ampia Mede SM tror jag desto mer på dessa två emellan, ruggig märr som besitter en av fältets vassaste avslutning. Men det är sällan ett sto vinner Pd’A & på V4-spelet åker hon kanske med men vinnarspelet avstår jag nog helt på dessa två.

Tre svenska hästar i startfältet, Hail Mary – Eric Raffin , Joviality – Björn Goop & Aetos Kronos – Örjan Kihlström. Den sistnämnda har fungerat bra i Frankrike förut men en utfyllnad i detta loppet. Pengar att jaga där. Dom andra två, Hail Mary & Joviality känns som två roliga outsiders i detta öppna lopp. Fransoserna verkar ha mer ”respekt” för Jovialt än vad man har för Hail Mary. Vem tror jag då kommer först av dom? Jag tror Hail Mary kommer stå för ett grymt lopp, hästen ska vara i ruggig form & är det dags att visa för hela trav-europa hur bra hästen är nu? Plats på Hail Mary tycker jag är intressant. Man bör kunna få/hitta 5 gånger eller strax där över på just det spelet. Frankrikes kanske allra bästa kusk hittar vi i sulkyn där & hästen har fått två fina lopp, framför allt det sista loppet ser finare ut än vad man kanske tror pga att man ”bara” blev 6a i det loppet.

Vem är eran vinnare & vad har ni som bästa drag?

Lycka till på spelet & ha en fin travhelg! För er som vill haka på våra tippare på V4 med PdA så hittar ni andelarna genom att klicka HÄR!

//Jojo

Se fler andelsspel från Jonas Johannesson