Speltips

V75 Årjäng – Årjäng Stora Sprinterlopp (15/7)

V75 ® 15 juli, 2023 Tips av: Jonas Johannesson
Tips av: V75 Årjäng - Årjäng Stora Sprinterlopp (15/7)

V75 Årjäng – SPETS OCH SLUT

Denna lördag ska vi till dom värmländska skogarna & näst intill en hemmabana för min del. Travbussen är bokad & runt kl.11 på lördagen rullar vi från Kil mot Årjäng. Sveriges finaste bana, speciellt om vädret tillåter solsken. Man plockar med det man vill ha i matväg eller dryck, ska det vara filt eller brasse-stol? Man har fina förutsättningar till att gör detta till en riktigt trevlig dag helt enkelt & sommartravet i sitt esse. Dock så ser vädret ut att inte vara det bästa för dagen utan vi kommer få lite regn, men vi hoppas vädergudarna rycker upp sig & ändrar på det. Uppehåll kan dom väl åtminstone ge oss.

Upploppet mäter 205 meter vilket inte lämnar köhästarna utanför segerstriden. Årjäng brukar leverera fin bana & jag tror vi kommer (trots risk för regn) få fina tider denna afton. omgångens största favorit hittar vi i den avslutande avdelningen, V75-7, där världsstjärnan från Lökene (Kil) kommer, San Moteur med Björn Goop upp i sulkyn. Är det någon som kan stoppa denna duon i Årjängs Stora Sprinterlopp? Här nedan får ni lite av mina tankar ”lopp för lopp” & nämna några av hästarna som hamnar på mitt system SPETS & SLUT. Länk hittar ni längst ned på sidan, nu kör vi!

V75-1 STL Silverdivisionen – 2640m autostart:

Kul att vi inleder omgången med ett långlopp. Vi verkar få en hyfsat klar favorit i 2.High On Pepper – Jorma Kontio (34%). Rätt favorit i loppet tycker jag nog, bra spår & en häst jag följt i några år. Trodde faktiskt efter det där superloppet (trea trots galopp) han gjorde i Örebro (29/4) att han skulle vara med & gör upp om det i Harper Hanovers lopp sista helgen i maj. Men där hamnade man helt utanför resultatet & tycker inte formen känts lika bra efter den starten. Förstarank men ingen spik.

Jag håller 5.Santos De Castella – Jörgen Westholm (23%) som häst nummer två i min A-grupp, men tycker formen för ojämn & oplacerad i dom tre första starterna för i år (0-0-0). Ekipaget är spetsfavorit i loppet, väl där ifrån kan det räcka hela vägen & är från just den positionen hästen tagit samtliga sina segrar.

Jag håller fyra hästar högre än resten här. 1.Mr Mah Can – Stefan Persson (7%) är ett måstestreck. Har inte vunnit i år än men formen är där & det ligger en seger på tur tycker jag. Höll ut Santos i spetskörningen från spår 4 på Solvalla i höstas, men spår 1 kan bli lurigt & jag tror man får ta rygg på ledaren initialt. Sen är frågan hur offensiv man kommer vara från bricka ett men jag tror Stefan vill ha ett rygglopp med hästen. Vass avslutare!

Sista hästen jag vill varna för är 9.Gaylord AM – Björn Goop (10%). Nu åker den amerikanska vagnen på igen & är nu tillbaka på svensk mark efter sitt Frankrike-äventyr. En häst som tål olika upplägg, rejäl & kan avsluta. Gått bra i Frankrike som sagt & gynnas av distansen.

V75-2 STL Diamantstoet – 2140m voltstart:

Tycker detta är ett halvlurig lopp på förhand. Favoriten hittar vi från 20m tillägg & loppets kanske bästa häst 10.Infinity Sisu – Oskar J Andersson (55%), men jag vågar inte hålla favoriten i handen här. Ett ekipage som är berättigade favoritskapet, men tydligen har OJA inte kunnat träna hästen hur han velat efter senast & fått simträna hästen en hel del istället för den vanliga träningen. Sen kan ju det givetvis ge en bra effekt också, då det är en skonsam träning för hästen, MEN frågetecken. Favorit i fara i mina ögon trots att man nu anmält skoryck bak också vilket innebär barfota runt om.

Jag vill varna för fyra hästar här & inte minst två hemmaekipage. 3.Borups Vallmo – Par Mahoney (4%) var lite av ett ”skrik” i förra starten, då i final-lopp, helt bortglömda nu. Nu rycker man dessutom bakskorna vilket jag tycker är väldigt intressant. Kommer man iväg bra, då är man att räkna med.

Från 20m tillägg hittar vi ett annat intressant hemmaekipage, 11.Himalaya Sisu – Erik Adielsson (1%). Detta är Kristian Lindbergs andra häst i loppet (1.Valnes Mellow – Kristian Lindberg är den andra hästen, som också kan öppna bra & ska räknas vid gardering till endast 3%) & man rycker nu skorna runt om på Himalaya samt att man ev. kommer testa med ett par urryckare nu.

4.Pretty Primadonna – Örjan Kihlström (9%) är också ett streck om man garderar favoriten men samtidigt lite för mycket Örjan-effekt här & höga procent på en skräll. Avslutade riktigt bra till seger senast, står perfekt inne på pengar, hästen har flest poäng på startvolten & man har Örjan Kihlström i sulkyn.

8.Solöns Skrammel – Mats E Djuse (4%) har dragit nitlotten med spåret, men detta ekipaget håller jag faktiskt rätt högt i loppet. En häst som går som bäst i ledningen men visade senast att man även kan vinna med ett rygglopp. Ett lopp som kräver streck vid gardering!

V75-3 STL Bronsdivisionen – 2140m voltstart:

Som vi vet nu kommer det ut ston i Bronsdivisionen (nytt för i år) som får tjänat upp till 1.7 miljoner insprunget, sett till hingstar/valacker som ”enbart” max får ha 900 000kr insprunget. Men jag tycker detta är bra & öppnar upp ”divisionen”. Nu när 12.Betting Paper – Björn Goop är struken så är det kanske här man ska ta ställning för favoriten? 4.Orlando – Carl Johan Jepson (46%) är lite av en ”följehäst” & är det dags för seger nu? Orlando står perfekt inne på pengarna, Rally-Calle kan Årjäng in- & utantill samt att han löser spår 4 med en travsäker häst känns ju hur lugnt som helst. Att man spetsar initialt det tror jag inte men jag tror på ett offensivt upplägg av Jepson & att man sänder mot ledningen tidigt. Jag tycker hästen är lite väl mycket spelad för att spika till runt 45-50% & säger ”favorit i fara”.

Oavsett så tror jag att det är damerna som slåss om segern först & främst, där spetsfavoriten i loppet är hemmahästen 6.Global Virgin – Thomas Uhrberg (20%). Detta håller jag som en ensam A-häst i loppet. Birger Pettersson Wiik’s travare har nu ett lopp i kroppen & formen lär vara framflyttad till denna starten på hemmaplan. Uhrberg i sulkyn känns intressant. Det är ett sto som tjänat hälften av vad favoriten sprungit in, men tränaren säger i en intervju till ronden att man vill vinna detta loppet (trots att man inte tänkt anmäla hit först) men denna hästen växer ju mer jag kollar på loppet & skulle kunna vara en rolig spik denna omgången.

1.Beauty Wind – Petter Karlsson (2%) känns som ett av omgångens vassaste drag i mina ögon om man garderar. Hästen höll bra i monté senast men fin form på märren, två lopp i kroppen nu efter lång vila från tävling, kan öppna bra & lär få en fin resa här ifrån. Har tjänat över 1 miljon kronor & jag tror att man är med bland dom tre.

7.Ara – Erik Adielsson (4%) är också ett spetsbud. En häst som faktiskt ”enbart” ska tävlas i spets, eller snarare vill tävla om man kommer till spets. Man lär vara offensiv för att få en resa på innerspåret med hästen. Spikar jag inte i detta loppet så är det risk för att det målas på, främst med dom nämnda hästarna.

V75-4 STL Kallblodsdivisionen – 2140m voltstart:

Ett kallblodslopp på kupongen kan ställa till det en hel del & inte minst då det är i en lägre klass som denna. Spelarna tycker det står mellan tre ekipage. 1.Bork Tindra – Jörgen Westholm (18%), 4.Eldida – Björn Goop (19%) & favoriten i loppet från 40m tillägg 13.Ängsthea – Robert Skoglund (31%).

Tycker det är en eller många i loppet. Ska jag ta en så säger jag på förhand 4.Eldida med Björn Goop i sulkyn. Hästen blev tvåa bakom just Bork Tindra i förra starten. Men man stod då med 20m tillägg & förlorade med en längd. Nu står man på start båda hästarna samt att det är väldigt oklart hur Bork Tindra kommer iväg från innerspåret. Tränaren bakom Bork Tindra, Jörgen Westholm, tonade ner chanserna rätt så ordentligt när han intervjuades i podcasten ”V75 lördag hela veckan”. Skulle kunna vara en rolig spik på 4.Eldida – Björn Goop, om man behåller samma spelprocent som nu & upp till 23-24%.

Bästa hästen i grunden är kanske ändå favoriten 13.Ängsthea – Robert Skoglund (31%) men jag har svårt att spika en tränare/kusk som sällan vinner på V75. Trots att det kanske är bästa hästen. Jag får ta på mig dumstruten om hon rundar allt, visserligen låg klass i loppet men finns roliga drag där bakom.

Vid gardering kommer jag nog hoppas på att det inte blir någon av dessa tre jag nämnt ovan utan varnar för 8.Skeie Alma – Ove Bakkevold Reime (5%). Nu är det anmält barfota runt om, vilket kan vara första gången för hästen (tränaren lät osäker) & ett lopp i kroppen nu efter paus vilket borde göra att hästen gått framåt i form. Avslutade bra till en andraplats bakom

9.Öygard Stjerna – Johan Kringeland Eriksen (10%) (som också ska med på en garderad kupong), då hittade vi ”Alma” från bricka 9 över kort distans, men på samma segertid som vinnaren. PASSAS!

Omgångens roliga platsspel, hemmaekipaget 11.Troll Tundra – Ole Johan Östre (1%).

V75-5 STL Klass II – 2640m autostart:

Långlopp för lägsta klassen & här kanske man ska försöka fynda? Jag brukar ha som regel att aldrig (väldigt sällan) spika i denna klassen då man inte vet hur hästarna tar loppen men nu är det autostart & lång distans. Jag har ingen statistik på detta men rent generellt känns det som det bara gynnar dom bättre hästarna med autostart + lång distans.

5.Always A Pleasure – Magnus Jakobsson (16%) blir min förstarank i loppet. Startsnabb häst som nu är åter efter vila/struken då man haft ett hovproblem. Men värmlänningen Jakobsson låter väldigt uppåt inför denna starten, trots att man inte har lopp i kroppen inför starten. Hästen ska ha tränat på väldigt bra under en tid & jag tror man sitter i spets 8/10 gånger. Skulle kunna vara en fräck lösning i den lägsta klassen & spika sig ur med ett ”hemmaekipage”.

Hästen med bäst kapacitet & min andrarankade i loppet är nog kanske ändå favoriten 4.It”s Peppertime – Jorma Konto (30%). Kommer från en fjärdeplats senast i uttagningarna till Breeders crown, målet var att bli topp 4 & det var det man blev. Hästen blev hängandes i ett tredjespår samt ut i ett fjärde/femtespår över upploppet på Rättvik. Hade hästen haft spår 2, då hade 30% inte varit något att fundera på i min värld. Hästen kan inte öppna & frågan är vart man hamnar från start? Styrkan & speeden är det nog ingen utan 100%-ig form som tar han i detta fältet. Tål göra jobb & gick som sagt 1.10,4 sista 1000m senast trots ute i vida spår.

Jörgen Westholm kastar ut tre hästar här: 1.Holger – Örjan Kihlström (15%), 3.Nikylon – Jörgen Westholm (4%) & 6.Jobspot – Mats E Djuse (13%). Den hästen med mest intressanta ändringar är sistnämnde Jobspost, som nu är anmält med barfota bak för första gången. Kan bli en nivåhöjning då man gått med tunga skor bak förut. Tror ingenting på Nikylon, dom andra två Westholm-hästarna ska med om man garderar där emot.

Jag håller hästarna 4 & 5 i en egen grupp. Där bakom är det 9.Kingsman – Thomas Uhrberg (13%) som tar platsen som tredjeranken i loppet. Från spår 9 kan man bara åka med & få en fin resa vilket kan leda till att man fäller exakt allt över det långa upploppet. Skulle kunna också vara en tänkbar spik i detta öppna lopp.

Tror det är hängslen & livrem med dom 5-6 nämnda hästarna, men så har vi också den där ”fräcka lösningen” i bakhuvudet.

V75-6 STL Klass I – 1640m autostart:

Här hittar vi en megalampa från ”Gul-pilot” 8.Charlotte Gar – Alessandro Gocciadoro (50%). Vad ska man säga? Hästen har gjort två lopp i Alessandro’s regi & vunnit båda. Visserligen två lopp där 20.000kr var den högsta prissumman men ändå. Den italienska piloten har ett ruggig form på stallet där det lyder på 12 starter: 9-1-0, vilket är helt otroligt. Man låter optimistiska om chanserna här & från ett bättre spår tror man att hon mäktat med en 1.10-tid på en svensk bana. Hon gick 1.11,8 i Rom vilket ska vara en tung bana. Här behöver jag fundera lite, då det kanske bara är att spika på allt. Men mycket hänger på också hur jag bygger systemet. Jag vet att det handlar om att få 7 rätt men samtidigt inte så kul med två hästar över 50% som ”DD-spik” i V75-omgången.

Jag väljer just nu att ranka upp 3.Dragonfly – Magnus Teien Gundersen (14%) tillsammans med Gocciadoro i min A-grupp (men som tvåa). Tycker man visat riktigt fin inställning på slutet & hästen har fin kapacitet. Jag har en liten förkärlek till våra norska gäster när travet går i Värmland & här är ”min bästa norsk” för dagen. En häst med toppform för dagen, visst man möter tuffare motstånd men samtidigt står man sig bra i klassen. Hästen kan öppna bra om man laddar & av allt att döma så är planen att vara offensiv till en början för att få en bra position.

Loppets självklara spetshäst 2.Mitzy Gold – Oskar Kylin Blom (9%) känns överspelad i mina ögon. Trots att man nu maxar i utrustningen, men till ca 10% är det ”schas” för min del då jag inte tror hon håller runt om. Jag tror att vinnaren kommer från kön. Jag tror segern står mellan 3.Dragonfly, 8.Carlotte Gar & icke än nämnda

4.Dareios Di Poggio – Björn Goop (14%). Det är stallformen emot på Goop. Men hästen kliver ner i klass nu sett till senast när man satt fast med ”allt” i försöket till sprintermästaren, då slutade man sexa i försöket. Har hästen en bra dag då är han för bra för klass I, men hästen har varit lite ojämn & svår att räkna på.

V75-7 Årjängs Stora Sprinterlopp / STL Gulddivisionen – 1640m autostart:

Fantastiskt att man ska vara på plats & få se en av Europas (kanske världens) bästa hästar, värmlandshästen San Moteur. Jag tror att hästen står med tre ben i mål redan innan start.

Många spekulerar i att det är 2.Click Bait – Per Lennartsson (22%) som kommer kunna leda detta runt om för dagen. Jag håller med. Spetshästen i loppet känns givet & leda länge det kommer man göra. Hästen har visat sig göra bra lopp allt som oftast & stärks i ledningen. Tycker dock att man inte håller hela vägen så ofta som ”det snackas” om. Självklar andrahäst i loppet men ska man gardera 7.San Moteur – Björn Goop (63%) här så ska man ta mer än två hästar i avslutningen tycker jag.

Visst att San Moteur kanske inte kommer in med 100%-ig form. Man har bott på Menhammar sedan Elitloppet & ”gått på bocken” 2-3 dagar i veckan. Men samtidigt så har hästen tränat på bra där emellan & Håkan Arvidsson som sköter samt äger hästen säger att ”motorn” känns smidigare nu än inför tex. Paralympiatravet. Då kom man med samma upplägg som nu mer eller mindre. Samtidigt så vet man vad hästen betyder för Stall Goop & inte minst Håkan, dom skulle aldrig ta ut hästen här för att ”chansa” med något. Nästa lopp är såklart viktigare än detta men man åker inte till Årjäng bara för en genomkörare.

Favorit från spår 7, tror det bara är Propulsion som mäktat med att vinna där ifrån i Årjängs Stora Sprinterlopp förut. Trots det känns San Moteur rimligt att spika. Skulle jag höra något innan spelstopp imorgon så kan detta givetvis komma att ändras. Galopp emot favoriten tror jag det är & allt under 75-80% är väl grönt för att spika tänker jag.

Ska man gardera så tycker jag även man ska plocka med 1.Charmant De Zack – Alessandro Gocciadoro (6%) som kan öppna bra, men jag tror inte Alessandro kommer försöka utmana Per om ledningen utan ta rygg på denne. Som sagt, garderar man kan det lika gärna kosta om man ”inte tror på” San Moteur & jag kastar då in 4.Unico Broline – Erik Adielsson (2%) som en riktig kioskvältare. Hästen avslutade bra senast & blev trea bakom en överlägsen Hell Bent For Am på Halmstad. Man plockade ned Önas Prince bland annat & den hästen hade nog varit runt 20% i ett lopp som detta från ett vettigt spår.

Men jag tror som sagt att min favorithäst, San Moteur, städar av det gänget & tar hem Årjängs Stora Sprinterlopp 2023.

Här har ni nu fått mina tankar inför omgången på Årjäng. Jag är laddad & kommer vara på plats trots att vädergudarna inte skyltar med 25 grader & strålande sol, utan molnigt & regn är att vänta. Tankarna ni fått här ovan ligger till grund för mitt system, SPETS & SLUT, som ni hittar länk till här nedan. Fanns några roliga spikförslag & tycker omgången har fin potential då det blir några lite väl betrodda ekipage. En andel kostar 150kr & systemet består av 10 andelar. Tack för att ni tog er tid & väl mött!

//Jojo

Jonas Johannesson's andelsspel

Se fler andelsspel från Jonas Johannesson