Speltips

V75 Axevalla – Lördag 22/7

V75 ® 22 juli, 2023 Tips av: Jonas Johannesson
Tips av: V75 Axevalla - Lördag 22/7

V75 Axevalla med SPETS OCH SLUT

Stochampionatshelgen är redan igång sedan fredagen med fina tävlingar på V64, sedan har vi idag lördag & imorgon söndag dubbla V75or. Denna helgen med trippeltravet på championats helgen är något jag gärna vill uppleva på plats någon gång, då det känns som en riktig folkfest med campingen tätt intill banan & vad jag hört alltid bra stämning på folket runt om. Att tänka på med Axevalla är att spår 1 är bättre här än på andra banor, men det ska komma lite regna så man lär nog kika lite på loppen innan hur det ”biter” på innerspåret. Annars är det långa upploppet man måste nämna, uttjatade men det är 227 meter långt.

Detta systemet var ruggigt nära stora pengar på Årjäng förra lördagen, då en sen ändring kostade 800 000kr. Som ni kunde läsa höll jag Always A Pleasure som en rolig spik/lösning i loppet & det var den tanken jag klev in på Årjängstravet med. SPETS & SLUT var tanken, men en ändring efter hur det sett ut i loppen innan på V4 så kom ändringen till en fint värmande Kingsman från spår 9. Utan att sjuan hittade hem så satt jag nog på en av landets bästa rankar den lördagen då jag bland annat i kallblodsdivisionen rankade dunderskrällen Hulte Annika (0.61%) som femma, samt att jag höll Dragonfly (9.86%) som minst lika bra chans som storfavoriten Charlotte Gar (54%) i V75-6. Men inget att skratta sig lycklig över, nya tag nu. Här kommer mina rader om omgången, hålligång!

V75-1 STL Klass II – 2640m voltstart:

Vi inleder med lägsta klassen över lång distans & vi hittar en megafavorit direkt i inledningen i 3.Keep Gamble – Magnus A Djuse (60%). Hästen har fin kapacitet men alldeles för stor favorit i mina ögon. Att firma Magnus A Djuse/Nurmos kommer vinna på V75 idag med någon av hästarna är jag inne på, men detta är alltså hästen att försöka fälla enligt mig. Nu voltstart där har hästen strulat förut & eftersom det är voltstart så är det vanlig vagn som gäller, två klara minus i min bok. Går upp i klass sett till hårdheten på motstånd, sedan har just denna ”firman” börjat vinna ordentligt nu som talar för hästen.

Jag vill varna för tre hästar till som jag kommer spela med (minst) & jag håller faktiskt 11.It’s Peppertime – Jorma Konto (18%) som min första häst i A-gruppen tillsammmans med favoriten. Startgalopp bakom bilen i Årjäng, men inget fel på hästen & formen lär vara intakt. Lång distans är ett stort plus på denna starka & speediga hästen. Dessa två nämnda sticker ut mer än resten.

7.R.K. Star – Björn Goop (3%) är en annan häst med fin form & den långa distansen är ett plus. Min tredjehäst i loppet. Kan öppna hyfsat & eftersom man har ett spännande spår för voltstart så kan Björn kanske hitta fram, hela vägen till ledningen till & med? Man låter uppåt från stallet & givet streck vid gardering.

Den andre spetskandidaten är på hemmabanan & tävlar idag, 2.Putte – Anders Svanstedt (4%). Fint värde i hästen som inte behöver någon viss typ av lopp utan detta känns som en allround häst med ett perfekt startspår för att kunna komma iväg bra samt att detta kan vara ledar hästen om framför allt hästen innanför (San Sebastian) inte kommer iväg ordentligt. Tror man biter ifrån sig bra i ledning över den långa distansen.

Den sista att nämna är 5.Västerbo Blizzard – Rikard N Skoglund (2%). En häst som jag tycker står sig bra i klassen. Senast oplacerad på V75 Solänget, men det är nog bara att glömma. Står sig bra i klassen som sagt & man har 3/4 segrar med barfota runt om vilket är ett plus. Enda ”plumpen” var sist på Solänget. Roligt skrälldrag bakom med en kusk i fin form.

V75-2 STL Silverdivisionen – 2140m autostart:

Här tycker jag vi hittar omgångens bästa spik i 2.Natorp Bo – Joakim Lövgren (45%). ”Bästa spiken” till dessa procenten är fel ordval kanske men en trolig vinnare & given ensam A-häst. Formen ska vara riktigt bra & här är det SPETS & SLUT som det mest troliga upplägget. Hästen har ett perfekt spår, avslutade riktigt bra sista 1000m senast till en tredjeplats på Kalmar men då från bricka 12. Hästen har 2 segrar på 4 starter sedan han kom till Joakim Lövgren. Nu ska man testa helstängt huvudlag också, men det spikas helt efter uppvärmning beroende på hur het hästen känns.

Motbud vid gardering: 11.Charliebrown Effe – CJ Jepson (4%). En häst som inte haft den utvecklingen som ”lovades”. 0 segrar på 7 försök i år men man låter uppåt & jag håller, trots uteblivna resultat, denna hästen högt i loppet.

Loppets mest överspelade: 4.Blumen Indal – Alessandro Gocciadoro (19%).

V75-3 STL Gulddivisionen – 2640m autostart:

Här kan det bli så att min andra spik i omgången hittas. Hästen har kanske underpresterat något under denna ”sommarsäsongen” men jag tror det bara är dags för en seger nu. Från ett perfekt startspår & lång distans så tycker jag 2.Rackham – Christoffer Eriksson (26%) känns hur intressant som helst. Hade hästen haft en finare rad så har nog detta varit en häst närmare 40%-strecket. Tycker även att man går ner lite i klass sett till vad man tävlat mot & i för lopp under säsongen. Gjorde ett bra lopp från dödenspositionen senast & av allt att döma från stallet/tränaren så lär hästen gått framåt än mer nu. Man låter optimistiska & man har ni ett lopp i kroppen efter en liten vila från tävlingsbana. Här har jag faktiskt, likt stallet en optimistisk segerfeeling.

7.Revelation – Magnus A Djuse (12%) rankas upp av allt & alla men ja tycker man är lite överspelade. ”Firma” Magnus Djuse/Nurmos kommer ut igen & visst har hästen ett riktigt kunnande i grunden. Men en häst som inte visat något större & har resultatraden 1-0-0 på 8 senaste starterna kommer jag ranka ner. Jag får stå med dumstruten på efter loppet om fallet blir så. Magnus själv ska dock ha varit riktigt uppåt inför loppet på Halmstad senast.

Jag tycker att 1.Dats So Cool – CJ Jepson (3%) är intressant här om man garderar. Fin utveckling på hästen denna säsongen, Jepson kan Axevallabanan bra & detta är ryggledaren i loppet. Kan fälla allt med luckan över upploppet trots ett litet frågetecken på distansen.

6.Emoji – Flemming Jensen (23%) är min spetshäst i loppet men här kan det lika gärna bli galopp bakom bilen. Klar andrahäst i mina ögon, men konstigt nog blivit lite osäker på äldre dagar i loppen. Har fin kapacitet i grunden & hade man vetat att hästen tävlar på topp så är detta hästen att slå från ledningen.

Tycker Rackham & Emoji sticker ut i guldloppet, så kan bli så att dessa två bildar låset på mitt system denna afton.

V75-4 Lärlingslopp – 2140m voltstart:

Ett otroligt spelstopp på förhand & här krävs det en hel del streck i min bok. Jag kommer spela med 8-10 hästar här. Lärlingslopp & här får man ha med sig att det är risk för omstart, trots det så har jag rankat två av tre hästar i min A-grupp som har en galopphistorik & dom ska ni få i ordning här nedan.

Ekipaget som jag väljer att placera först i min rank står på start & det är skrällen 6.Smajlis – Elias Strandberg (3%). Valacken har sprungit in minst pengar i loppet men tycker man står sig bra i detta motståndet & till dessa låga spelprocent så är det hyperintressant. Kan öppna snabbt & trampar man iväg här ifrån tror jag att man tar sig förbi Summerrazz från innerspåret. Ett lopp i kroppen nu, galopp visserligen men man körde på efter galoppen & man fick sin genomkörare så hästen lär ha gått framåt några snäpp nu. Kommer gå med rycktussar för första gången.

Min andrarank i loppet står på mellanvolten & står alltså med 20m tillägg, det är Jörgen S Eriksson’s märr 9.Ballerina Indika – Carl Philip Lindblom (9%). Tycker detta är en häst som kliver ner i klass, van att möta bättre hästar men kanske är som bäst i den främre träffen. Jag tycker man har en av, om inte loppets bästa kusk för dagen i Carl Philip Lindblom & en talang påväg uppåt i karriären. Hästen kan bli het i volten, men travsäker, så tror inte på galopp, men kommer hon iväg tror jag hon är ikapp framspårshästarna tidigt. Tränaren Eriksson låter optimistisk inför denna starten & säger i en intervju till Travronden att hon känns ”som en retad tiger” hemma i träningen. Felfritt är man bland dom tre. Anmäld barfota runt om nu & är riktigt vass i sina avslutningar.

Sista hästen att placera i min A-grupp står ensam på 40m tillägg & det är 15.Cintra – William Ekberg (4%). Jag tycker detta är hästen med kanske högst kapacitet i loppet men lite för ojämna prestationer för att vi fått se max av hästens kapacitet. Hästen har en tendens att trava över till galopp när det är voltstart men håller hon sig i trav, med rutinerade William i sulkyn så tror jag att man kommer sluta långt framme här om inte allra längst fram. Missgynnas vid flera omstarter men med en skyhög kapacitet.

V75-5 STL Diamantstoet – 2140m autostart:

Här en av omgångens största favoriter & även det i Timo Nurmos regi, 1.Ivanka Amok – Magnus A Djuse (58%). Loppets bästa häst & givetvis en tänkbar spik på förhand. Jag håller detta som en bättre chans för firma Magnus/Timo än i V75-1. Hästen har en fin segervana & vunnit 10/20 starter (årets resultat 0-2-1 på tre starter). Spår 1 & galopperat med den amerikanska vagnen på i sina 2 andra starter i karriären. Jag tror man bara kliver ut & brakvinner. Man kommer även sätta på blinkershuvudlag. Ska mycket till att jag inte spikar.

Värst emot är 11.Celiaz – Alessandro Gocciadoro (23%). Men sett till spåret & att man nu kliver upp i klass så tycker jag att man kanske blir något överspelad. Kommer fälla många tillslut & löser det sig är man givetvis med där framme. Hästen har presterat jämnt på svensk mark & har på fyra starter resultaten 2-2-0.

Ska jag gardera i loppet så kommer jag även strecka två drag till här bakom & den ena är 2.La Sassicaia – Mats E Djuse (3%) som nu har ett bra spår. Hon har tävlat bra mot bla Celiaz förut & gjort det bra (utan att vinna över henne) men ett bra spår nu som sagt. Detta blir tredje starten för hästen i ny regi hos Mattias Djuse. Ett lopp i kroppen nu efter lite vila som bör ha flyttat fram hästen.

Sedan varnar jag för italienskan, 10.Amor A Belle – Tommy Karlstedt (1%) som jag tror kommer göra ett superlopp direkt i nya regin. Stark häst som har en fin avslutning att tillgå. Första starten på svensk mark nu & jag är faktiskt bredd att ranka upp detta ekipaget i klass med Celiaz. Inget formstall i Karlstedt men tycker detta är en superintressant häst som jag tror är för lite spelad i loppet sett till kapacitet.

V75-6 STL Klass I – 2140m autostart:

Jag kommer att spela med 3-4 hästar i detta loppet, men våran danska gäst är inte något av dom som tar plats på systemet. Här tycker jag att den omtalade tränaren/kusken blir några procent för mycket streckad med 1.Herina Sotto – Bo Westergard (13%). Hästen har visserligen vunnit i fyra raka lopp & jag får stå där med ”skägget i brevlådan” efter loppet om staketet fullbordas. Men jag ratar ekipaget.

Jag streckar 2.Judge D. – Stefan Persson (9%) som nu har ett perfekt startspår & har vunnit 3/5 på Axevalla. Detta skulle även kunna vara min fräcka lösning i en Dagens Dubbel, men formen lite oklar efter ca 1,5 månads vila. Kapacitet för klassen finns, samt nu är det amerikansk vagn på för första gången & man kör samma balans som på Åby för två starter sedan när man gick bra till en andraplats (barfota fram).

Tycker att 5.Frazze – Mika Forss (10%) samlat ihop till en seger nu också. Tycker även man kliver ner något i klass mot vad man mött & man stod i låga 3.67 i vinnarodds på V75 för två starter sedan. Att man nu sätter upp Mika Forss tycker jag också är intressant. Ett lopp i kroppen nu & jag tror på en fin prestation av min initiala spetshäst i loppet.

Formhästen & formkusken för dagen, 7.Kaxig In – Johan Untersteiner (8%) känns given på kupongen. Toppform på hästen men spåret är det enda som talar emot en ”sämre” prestation. Löser det sig så Johan hittar ner i banan så tror jag att man fäller många över det långa upploppet.

V75-7 STL Bronsdivisionen – 1640m autostart:

Detta känns som ett ”en eller många” lopp. Jag kommer nog mest troligt att strecka på i loppet men jag tror stenhårt på 10.Doge As – Alessandro Gocciadoro (13%). Spår 10 & kort distans talar kanske emot sig lite men jag tror detta är en häst utöver det vanliga & man kommer sitta bra på det i kön tidigt sedan ett offensivt upplägg från ”gul kusk”. Gjorde en ”comeback” efter två månaders uppehåll senast & blev då tvåa bakom en häst som Be A Superhero & det finns ingen sådan häst i detta fältet. Hästen ska kännas fin i träningen & distansen är ett klart plus enligt Gocciadoro. Barfota runt om, amerikansk vagn men med ett helstängt huvudlag i denna starten.

Min bästa skräll i avslutningen är 7.Freedom N.O. – Erlend Rennesvik (2%) som jag tror kommer kunna fälla många över det gynnsamma upploppet. En häst som står sig bra i klassen & inte minst kan öppna riktigt snabbt. Flera snabba invändigt men tror man tar sig förbi till en bra position direkt från start.

Eftersom jag tror stenhårt på 10.Doge As i den avslutande avdelningen så kommer jag att chansa bort både 1.Lozano Di Quattro – Tobias J Gustafsson (12%) & 2.Draupner – Jesper Ryberg (13%) som jag tror dels kan bli instängda & ena framför allt inte hålla upp ledningen.

Tack för att ni tog er tid att läsa mina rader. Jag kommer ställa upp med ”SPETS OCH SLUT” både lördag & söndag (150kr/andel). Skillnaden är att idag lördag är systemen som vanligt där ett system består av 10 andelar (snurras max 2 ggr), medan imorgon söndag är det samma pris men där är det ett exklusivt system med 15 andelar. Hoppas ni vill delta båda dagarna & trevlig helg.

//Jojo Johannesson

Jonas Johannesson's andelsspel

Se fler andelsspel från Jonas Johannesson