Åbys Stora Pris

Åbys Stora Pris körs varje år och vi har andelsspel från våra tippare som går igång ordentligt när det är travets storlopp. Hemmabana för en av våra mest framgångsrika tippar, Johan Ulvestål, som självklart har ett extra stort hjärta för Åbytravet och Åbys Stora Pris. Vill du köpa andelar till storloppets V75-omgång så gör du det HÄR!

Vem vinner Åbys Stora Pris 2022?

Åbys Stora Pris 2022 avgörs i mitten av augusti med sänkt prissumma där vinnaren nu får 1,5 miljoner kronor istället för 2 miljoner som tidigare. Anledningen är att Åby gör om Åbys Stora Pris till Åbys World Grand Prix med start 2024. Där kommer förstapriset vara värt 6 miljoner och det gör loppet till ett av de mest penningstinna loppen i världen. Det talas också om att eventuellt flytta loppet till september, men det återstår att se.

Vem vann Åbys Stora Pris 2021?

Det blev spets och slut för vinnaren 2021. Milligans School och Ulf Eriksson fick överta ledningen efter ca 500 meter av Mindyourvalue W.F. Favoriten Whos Who galopperade bort sina chanser efter några hundra meter. Ledningen var aldrig hotad och vinnaren kunde brisa undan till en lätt seger.

Se loppet här:

Vem vann Åbys Stora Pris 2020?

Det blev Björn Goop tillsammans med Moni Viking som brottade ner Whos Who över upploppet. Vinnaren startade från spår 8 och lyckades hitta ner tredje utvändigt. Ungefär med varvet kvar avancerade Goop med vinnaren fram utvändigt om ledaren Whos Who med Örjan Kihlström. Det blev sedan en batalj fram till 100 meter kvar då Moni Viking kopplade grepp om segern i Åbys Stora Pris 2020.

Se loppet här:

Vem vann Åbys stora pris 2019?

Det var Propulsion med Örjan Kihlström som var först över mållinjen i Åbys Stora Pris 2019 och korades som vinnare. Efter att det framkommit, långt senare, att Propulsion varit nervsnittad så fråntogs han segern. Den gick istället till det ekipage som var tvåa i mål, vilket var Make the mark med Ulf Ohlsson. Tränade gjorde Petri Salmela.

Se loppet här:

Åbys Stora Pris 2019

Se upploppet från Åbys Stora Pris 2018 här:

Åbys Stora Pris 2018

Åby Stora Pris har i år gjorts om från grunden och är nu ett långlopp över 3140 meter auto, där vinnaren får ett förstapris på två miljoner kronor. Det gör att Åby Stora Pris  blir världens största stayerlopp med bilstart och ambitionen är att kunna locka Europas bästa hästar. Från början var planen att två giganter från Frankrike skulle komma, i form av Bold Eagle och Bird Parker. Men efter fadäsen vid Elitloppet försvann dom tankarna snabbt från kretsen runt Bold Eagle, oavsett officiell ursäkt.

Då startbilen släpper iväg fältet kommer tyvärr ingen av de två franska topphästarna vara med. Istället ligger allt fokus på Sveriges två bästa hästar. Prix d´Amerique vinnaren Readly Express och trean i samma lopp, Propulsion. Den sistnämnda har städat rent i sommar i de flesta storlopp. De två giganterna har inte möts sedan Prix d´Amerique och hela trav-Sverige har väntat på den här duellen. Propulsion fick startspår 1 och Readly Express fick startspår 4.

Startlista, Åby Stora Pris, 3.140 meter
1. Propulsion – Örjan Kihlström
2. Reckless – Björn Goop
3. Muscle Hustle – Robert Bergh
4. Readly Express – Jorma Kontio
5. Platon Face – Adrian Kolgjini
6. Rajesh Face – Lutfi Kolgjini
7. Zenit Brick – Mika Forss
8. Coquin Bebe – Peter Ingves
9. Sorbet – Johan Untersteiner
10. Mindyourvalue W.F. – Christoffer Eriksson

Tanken var att det skulle vara tolv hästar bakom bilen via ett antal wildcards och sedan vanlig anmälan . Men nu blev det istället så att det blir 10 hästar som startar och bland annat fjolårets två Muscle Hustle fick chans på revansch.

– Åby Stora Pris ska vara något stort och fint och nu har luften gått ur föregående heatupplägg. Det känns skönt komma med ett nytt lopp som sticker ut i storloppskalendern, både i prispengar samt med ändrad distans, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

– Vi har kört Lyon Grand Prix med liknande upplägg de senaste två åren och det har varit kanonlopp. Med hela 2 miljoner till vinnaren kan Åby Stora Pris bli hur stort som helst, säger Jon Walter Pedersen.

ÅbyTravet kommer ha en helt ny dag kring Åby Stora Pris, där tävlingsdagen startar kl 14.10 med ett världsrekordförsök för kallblod.
En del av världens bästa kallblod är inbjudna till ett lopp som är optimerat för världsrekord. Sveriges kung av kallblod de senaste åren, Månprinsen AM, möter Lome Brage som vann Elitkampen i år, m.fl., i jakten på Järvsöfaks världsrekord över 1640 meter på galna 1,17,9.

-Vi kommer stärka både fredagen och lördagen sportsligt för att få en riktigt trevlig helg, säger Jon W Pedersen.

Fakta om storloppet

  • Åby Stora Pris kördes för första gången 1936, men loppet har bytt skepnad ett par gånger under åren.
  • T.ex så kördes det över 2140 m under åren 1978-1995 och vanns av några av våra bästa hästar genom tiderna som Legolas (1983) och Zoogin (1995).
  • Andra vinnare har genom åren varit Commander Crowe, Sebastian K, Gidde Palema, Victory Tilly, The Onion. Flera av våra kuskar har varit vinnaren också. Som t.ex. Åke Svanstedt, Björn Goop, Stig H Johansson, Jorma Kontio, Örjan Kihlström, Lufti Kolgjini m.fl.
  • Det senaste formatet med två heat med samma hästar över sprinterdistans och ett eventuellt skiljeheat, har körts sedan 2005.
  • Från 2018 kördes loppet över 3140 meter med autostart.
  • Från 2024 kommer loppet att ersättas av Åby World Grand Prix vart fjärde år. Med 6 miljoner till vinnaren så beräknas loppet bli det travlopp med störst vinstsumma i världen.
Åbys stora pris

Åby Travbana

Travbanan ligger ute i Mölndal på Arenavägen 10 och dit kan du ta dig med bil eller buss på ett enkelt sätt. Avgiften för inträde ligger på 200 kr för en STL-dag och är gratis ”vanliga” travdagar. Det finns såklart Wifi att koppla upp sig på och arenan har flera festliga lokaler och restauranger du kan prova på.

Översiktskarta Åbytravet

Åbytravet karta