Autostart

Autostart är även kallad bilstart och är en av de vanligaste startformerna inom trav. Bakom bilens vinge ryms 8 ekipage i det första ledet som är spår 1-8, och bakom dom ryms 4 ekipage som är spår 9-12. När startklockan står på 0 så rullar startbilen med utfällda vingar och accelererar upp till en viss hastighet. När bilen passerar startpunkten så accelererar den iväg från hästarna och fäller in vingarna samtidigt.

En av av två vanligt förekommande startmetoder i Sverige för trav; åtta hästar i första ledet, fyra i andra. Vid internationella tävlingar kan det förekomma annat antal hästar bakom startbilen i de olika leden. Finns även autostart med ett tredje led med 3 hästar.

Autostart trav
Autostart trav, hippodrome de Vincennes, France

Autostart trav vid omstart

Från april 2016 så infördes en ny regel vid autostart och då det blir omstart. Startbilen har tidigare gasat iväg och flera ekipage har dragit iväg för fulla muggar, vilket minskat deras chanser vid omstarten på V75 t.ex.

Från april så införde man istället att bilen under 300-400 meter bromsar ner och och på så sätt dämpar hästarnas fart och ger kuskarna en bättre chans att hantera sina hästar och få ner dom i varv.

Man provade det på Solvalla, med bra resultat, ett tag innan Svensk Travsport införde det på alla banor.