Dagens Dubbel + eftersnack Elitloppet 2019

Eftersnack Elitloppet 2019 men först en titt på kvällens dagens dubbel.

DD1

RÖRIGT VM-LOPP

A 2-11-5-7 B 9-1-8-3-6-10-4-12

Kusk -VM.
11 Deede Star är storfavorit. Nurmos brukar skicka treåringarna och fyraåringar till Fornaboda och sen vinner de hästarna Kriteriet och Derbyt. Eller Europaderbyt. Vi minns Villiam. Det var i och för sig tre lopp på Sundbyholm för hans del den här tiden som treåring…
Fem starter, fin i tre raka sen bara okej och galopp senast. En och en halv månad sen och nu 52 % från bakspår på Fornaboda…
Kusk-VM är ju skrällopp…
2 Dream Cash är en streckraket, från 9 % igår till 23 % idag… Vassa insatser på slutet, står på tur för seger efter 2-3-3-2.

HÖGODDARE
5 Västerbo Whistler, 6 Thirsty for More och 7 Untilwemeetagain, bra spår på denna bana, har kapacitet och är helt otreckade.
8 Celeber och 9 Jaguar Tooma (Mika Forss är på hugget..) har fart, och 10 Eaja Comosite med Nimczyk, kan duga.

.——————————

DD2

TVÅ RYSARE

A 2-4-10-7 B 1-5-11-6 C 3-9-12-8

Flera vassa hästar! Gingras på 1 Elway Am känns som dynamit men stallet ligger lågt och läget är lurigt. 7 New Down är högkapabel.
10 Hungarian Hotwax är klar favorit såg man nu, inget att säga om, varit strålande på slutet. Utmanade ju lördagshästen Marvelous på Valla.


HÖGODDSARE
Det var superodds på DD förra veckan och hoppas på samm idag…
Rankar upp två lägesgynnade rysare. 4 Il Mio Hooligan är i sitt livs form. Läge för ledning. Suttit fast två gånger i hårda gäng, samt dödens på Magic Cash på topptid.
2 Vero Spiro visade form senast, mkt hög grundkapacitet. Farlig med smygare här…
Sexa i Stochampionatet med galopp. Mot Mellby Free och gänget. I uttagningsloppet till Derbystoet gick hon i dödens på Vamp Kronos och var inte stort slagen som trea.
5 och 6 med i matchen och 11 Dominator DT som startar sporadiskt , formintryck senast.


SYSTEM
2-5-7-11 mot 2-4

2 mot 7-10

EFTERSNACK ELITLOPPET 2019

Elitloppet. Dubbelt franskt. Eftersnacket som aldrig kommer ta slut. Eftersnacket där vi har alla ingredienser. Vädergudarna på deras sida. Sverige floppade stort över hela linjen. Tarzans duo var borta redan när de vaknade av busvädret på natten, samma med Redéns fyra hästar…
Det är sant att trav är en vädersport och det är larvigt och man kan ju skýlla på allting, utom vädret… Herregud vilket eftersnack.

Readly Express pallade inte två lopp. Goop har varit med om det förut. Känningar. En häst som är halt i provstarten och det slutar med tragedi i loppet. Hade garanterat gått åt skogen. Antingen en Alfas da Vinci eller en Sahara Dynamite. Svår långvarig skada och det eftersnacket hade inte varit nådigt.

Massa eftersnack och regelsnack efter loppet. Passgång vs orent trav. Och bestraffning när kusken kör vårdsamt…
Dijon gick över i passgång över mål och varit luddiga regler i Sverige, var säker på att han skulle diskas, eftersom det var så mycket snack efter försöket, framförallt från utländskt håll… Gångart en helig fråga i andra länder, i Sverige ingen stor grej…. Jos och alla fransmän tycker det är en skandal att han inte diskades, alla i kretsen runt hästen också… Dijonkretsen. Duktigt förvånade när de sett filmen.
Asså, man får använda passgång , max 150 m, men inte över mållinjen, så varför fick han behålla segern??
Måldomarens förklaring är luddig. ”Inte 100 % passgång”, tydligen flytande gräns mellan passgång och orent trav i Sverige…

Man kan tydligen ha 80 % passgång enligt domarna, inte hört det tidigare, antingen travar hästar eller passgång trodde man. 80 % passgång över mål = orent trav och orent trav är tillåtet i Sverige. I Frankrike diskning direkt och sen inget eftersnack om det.

Ulf Ohlsson och Fredrik B Larsson sa att Aubrion du Gers borde diskas eftersom Jos bröt mot reglerna och körde över konkurrent och att de måste skriva om reglementet… Hästen ska inte straffas när sånt händer, kusken ska bestraffas. Enligt reglementet.
Diskning vid trängning = enbart om ordningsföljden påverkats, De senaste fem åren har man nästan aldrig sett en häst diskas för saker varvet kvar, eftersom man ALDRIG kan vara säker på att en ordningsföljd påverkats varvet kvar.
Det kan man bara vara säker på om det händer på upploppet. Men varvet kvar??? Man har sett mkt trav från Australien och Frankrike och andra regler där: hockeytacklingar i varje race, skit samma vad reglerna säger
Spelar ingen roll vilket reglemente som finns. Bara det tolkas lika, rättvist.
Förr i tiden diskades hästar för saker i starten i loppet. Vad som är bäst och rimlig regel är omöjligt att säga… Men det måste vara samma i alla lopp… Måste vara rättvist, finnas praxis. Irriterande att Sandra och tv-folk alltid börjar snacka diskning, att de menar att det ska finnas andra regler i Elitloppet än övriga lopp.

Nu nöjer vi oss med det här eftersnacket va?

KUSK-VM & inget eftersnack

LINDESBERG måndag

Mika Forss tog täten i kusk -VM efter en sisuladdad dödensstyrning i går på Solvalla. Han lär bli av med ledningen i morgon på Lindesberg. Han kör fem dåliga hästar. Dock lite chans med 9 Jaguar Tooma.. Avslutningensdagen på Gävle har han dock topphästar som han är med i matchen.

Bäst förspänt i morgon har helt klart Matthew Williamson, mycket goda möjligheter direkt i första loppet 18.42 med 3 Haugestad Arne, norskt kallblod, ner i klass, travsäker. Formtoppade 10 Klocksve Sprinten tuff motståndare och lägesgynnade 1 Höstbo Irene med Rick Ebbinge. Om Rick Ebbinge får fin start imorgon kan det bli avancemang från plats 4 till ledning i tabellen – han kör högintressanta 2 Dream Cash i avslutningsrundan. Resten halvhyggliga.
Ulf Ohlsson har en mellandag och risk för tabelltapp. En bra chans, 2 Jobie Storm i v64-1. Det treåriga stoet kommer från ett Margarethalopp där hon avslutade fint som femma. Å andra sidan kan han inte klaga på spårlottningen – 2-3-4-5-6 är nummer han fått!!
Förutom norska kallblodet har Williamsson 1 Iliara Sidney och 1 Ridgehead Mateo som blir hårt betrodda, samt några halvhyggliga som kan nå topp-6. Michael Nimczyk och Todd McCarthy har bra dagar på pappret också.

SUNDBYHOLM tisdag

Frank Nivard får en trevlig kväll. Bra topp3-chanser med 5 Celinn Palema, 9 Lexington Hall och kanske framförallt obesegrade 7 le Crack Socks. 11 Celtic i första loppet är ingen tokig uppsittning heller.
Yannick Gringras, näst bäst förutsättningar på förhand. Högintressant start med 5 Dallas Brick och 5 Blownaway. Rodney Gatt har ett par vassa chanser!!
Jämnt på förhand mellan Forss, Ebbinge, Ulf Ohlsson.
Ebbinge och Ohlsson har ett par chanser (4 Fabulous Journey, bl a)
. Mika Forss får tufft att hålla ställningarna i toppen efter Eskilstuna.

RÄTTVIK onsdag

Ulf Ohlsson har sin chans att vinna kusk -VM genom att slå till den här kvällen.
Tre fina chanser! 6 Moa Margunn visade form senast, 10 Minelli är också i praktslag, 7 Spickelback Face är högkapabel och har god segerchans. .
Rick Ebbinge har storfavoriten Bottnas Fantom, som bör rädda hans dag.

GÄVLE fredag

Nu ska VM avgöras och det lär vara tajt i tabellen. Gävle lunchtrav. Mika Forss har bäst chanser på pappret.
2 Joffrey, 8 Björlifix, 7 Lingbo Eivor och 2 Jolly Frost! Kan bli fyra segrar och i så fall är han väl VM-champion… (fyra segrar är alltså 76 poäng!!)
Forss leder i nuläget men normalt har han för dåliga uppsittningar i början av veckan för vinna VM.
Tror det är tajt i toppen inför avslutningen, troligen mellan Ohlsson och Ebbinge, och jokern: Mattew Williamsson från Nya Zeeland. Ohlsson gynnas av kallblodslopp och fina spår men räcker hästmaterialet till? Han blir hårt spelad i loppet vilket är gynnsamt, de första fyra racen: tre andrahandare och en storfavorit!
Williamson är näst yngst i tävlingen, endast 28 år gammal och inlett starkt, 30 poäng har han skrapat ihop.
Vem vinner?
Tippar Ebbinge etta, Williamson tvåa, och Ohlsson, Forss, eller Nivard trea…
Eller Gingras..!
Gingras har kapable 7 Vine Vision på Gävle, även Järvsö Irene och Chimbai. Men Gingras körde ju bort sin bästa chans idag så…
Williamson har sylvassa chanser i Edbest och 5 Katinka. Todd, Nimczyk och MacDonald har överraskat positivt och räknas topp3 också.
På pappret bör Ebbinge ta hem segern sista dagen : 4 Jackpot Band, 6 Järvsö Bukefalos, 12 Vellum Paper. Stabilt.

Vad blir det för eftersnack här då?

Tips Kusk-VM

  1. Ebbinge
  2. Williamson
  3. Ohlsson
  4. Forss
  5. MacDonald
  6. Gingras
  7. Nivard
  8. Nimczyk
  9. MacCarthy
  10. Gatt