Kriteriet 2018

Walmann väntade länge innan han gav 1 Fortantone Am spår 1 i finalen. Hästen var ju startsnabb i försöket, spetsfavorit.

Oaks har en jättefavorit, Kriteriet öppet, 3 Attraversiamo ska vara klar favorit och blir svårslagen, samtidigt visade 4 Campo Bahia ruskig kapacitet näst senast, det var kanske den svettigaste insatsen av en treåring man sett. Han kördes på säkerhet i försöksloppet!

1 Fortantone Am och 2 Betting Gangster har bästa spåren, och obesegrade 5 Cab Lane övertygade mest i försöket.

Eskil, Nybrink och Stefan Hultman hyllade kullen och menade att den är vassare än förra året och några snackar om ”tidernas final”! Kändes oväntat eftersom hästarna är purfärska. Osynade, Nurmosupplägg, Villiamupplägg. Nästan bara Attraversiamo som tävlat på mot eliten, o enstaka topprestationer behöver inte betyda att man blir superstjärna, (Villiam gjorde två häftiga race som treåring men inte kullens kung som fyraåring, tex).
Men när man tittar om på försöksloppen och går igenom hästarna bländas man kapaciteten och håller med föregående talare – det är skyhög klass på finalen.

UNGHÄSTARNA
Man bevakar hästar av olika orsaker. En häst är het antingen för lopp man sett eller snack man hört från stallen, ungefär 80-20, vill fokusera på prestationerna…
Metoden kallas ”ögat bokar örat”. Travjournalister och folk som jobbar tipstjänster har daglig kontakt med aktiva och då blir det annan metod, annan viktning. 40-60, kanske.

När det gäller treåringarna och Kriteriet är det nästan bara stallsnack som gäller.
Att lyssna på tränare är det enda som funkar eftersom eliten gör så få starter numera.

Man har inga prestationer att gå på.

Man är helt lost utan tränarnas hjälp….

Självklart har tränare stenkoll på vilka hästar som är bäst. Det märker dom tidigt i träning. Tidigt som tvååring slog Båth vad om att Attraversiamo skulle bli en stjärna. Han fick rätt!
Conrad har sagt att Campo Bahia är den bästa unghäst han tränat. Nurmos har alltid klart för sig också, Villiam och Readly Express, problemet i år har varit att han har tre fyra jämngoda kanoner.
Skiljde inte mkt mellan de fyra i kvalet. 5 Cab Lane stack väl ut något, grym på bästa tiden, och han har ju bästa spåret i finalen idag också…

För några år sen hade jag mer kontakt med stall och lyssnade på insiders, nuförtiden är det enda surr man snappar upp intervjuer i media. Atg-lajv.

Nurmos är en maskin.

Man tänker att det ska ta slut någon gång men han plockar fram unghäststjärnor ur varje kull – inte misslyckats ett enda år!
I januari varje år ska man ringa Nurmos eller Jorma och fråga vad treåringarna heter och vilken som bäst , det är bästa metoden att ha koll på svenska unghästeliten.

Nurmos satsar i stort sett bara på Derbyt och Kriteriet, favoriter på löpande band, (minns när superrstjärnan Sahara Dynamite dök upp, startade som treåring på våren och Jorma meddelade att detta var kullens stallstjärna för storloppen, elva år sen).  

Vem vann Kriteriet 2018?

Se loppet här: