Monté

Vad är monté?

Monté kommer från franskan och betyder uppsutten. Det är en tävlingsform där hästen travar med en ryttare på ryggen där vikten hos ryttaren är av vikt för att det ska vara rättvist för hästarna. Så är det inte i travlopp med sulky där man kan vara hur lätt eller hur tung som helst utan några åtgärder. Man väger ryttare både före och efter loppen och därmed kan resultatet från montélopp dröja längre än vid vanligt trav.

Kan man spela på montélopp?

Monté blir allt vanligare inom travet och man återfinner den allt oftare på de stora streckspelen som V75 och V86. Det är en stor sport i Frankrike men har inte riktigt tagits emot lika väl hos den svenska travpubliken. Man kunde spela på monté från år 2004 och sen dess har det gått både upp och ner för sporten. Det är dock en väldigt bra inkörsport till trav för unga aktiva och framför allt tjejer som ofta börjar sin karriär där.

Monté och storlopp av större karaktär

Det är en väldigt fysiskt krävande form ridning där man sitter ovanför sadeln och håller upp sin kroppsvikt med benmusklerna. Det krävs också att man klarar av ett fystest för att få sin licens för att kunna tävla.

Det största montéloppet är såklart SM i Monté och den genomförs på Åby varje år i oktober i samband med SM-dagen. Då genomförs även Montéryttar-SM där de segerrikaste ryttarna gör upp om titeln. Sen kör man även ett stort lopp i Monté på Elitloppsdagen som såklart genomförs på Solvalla. Åby har också två större Montélopp i form av Åby Stora Montépris och Olympiamontén.

Här kan du se Svensk Travsports promo-video rörande Monté: 

Kanske nått för dig? Det är inte för alla, men den som bemästrar det här kan vi garantera att de kommer i god form med tanke på hur jobbigt det är.

Monté