Prix de Cornulier 2024 – Esperanza Idole blev en oväntad vinnare

I den spännande världen av hästsport, är det inte ofta det skräller i storloppen. Men det var precis vad som hände i det prestigefyllda montéloppet Prix de Cornulier på den berömda Vincennesbanan i Paris. Esperanza Idole, som inte var en av förhandsfavoriterna, chockade hästsportvärlden genom att vinna det tuffa montéloppet över 2700 meter, med en prissumma för första plats på hela 3,5 miljoner kronor.

Denna anmärkningsvärda seger i Prix de Cornulier var ännu mer imponerande med tanke på de dramatiska händelserna som föregick loppet. På väg till Vincennes var Esperanza Idole inblandad i en trafikolycka, vilket resulterade i en förstörd hästtransport och en försenad ankomst till tävlingsplatsen.

Jockeyn Jean Yann Ricart, som red Esperanza Idole, visade sin glädje och lättnad när han firade med båda armarna i luften efter en tät och spännande slutstrid. Med oddsen emot dem (22 gånger pengarna), var detta en överraskning som inte många hade förutsett. Esperanza Idole, en avkomma till den berömda franska hästen Fan Idole, visade att även underdogs kan triumfera på de största scenerna.

För tränaren Noël Langlois var segern i Prix de Cornulier en karriärhöjdpunkt. Att vinna med ett sto han hade tränat sedan det var två år gammalt var en känslomässig bedrift. Langlois delade med sig av den dramatiska resan till tävlingen och hur poliserna som hjälpte till vid olyckan senare kontaktade honom för att gratulera till den otroliga segern.

Prix de Cornulier

Vincennesbanan, där Prix de Cornulier äger rum, är en av världens mest kända travbanor. Dess långa och rika historia gör varje seger här extra speciell. Monté, sporten där jockeyn rider direkt på hästen, är en utmanande och fysiskt krävande form av travsport. Det krävs en unik skicklighet och ett starkt samspel mellan jockey och häst, vilket gör Prix de Cornulier till en av de mest eftertraktade titlarna inom montésporten. Det är även på Vincennes som travets mest prestigefyllda lopp Prix d´ Amerique körs sista söndagen i januari varje år.

I loppet kom Hirondelle du Rib på andra plats och Ideale du Chene på tredje, medan Flamme du Goutier, som hade hoppats på sin tredje raka seger i Prix de Cornulier, slutade på en femteplats. Men det var Esperanza Idole och Jean Yann Ricart som stal showen och skrev historia i ett av de mest dramatiska loppen i Prix de Cornuliers långa tradition.