Prix de Paris – En fullständig översikt över världens främsta travlopp på ultralång distans

Travsporten har sina egna kronjuveler, och Prix de Paris står stolt bland dem. Med sin rika historia och den prestige det bär, är detta evenemang ett bevis på sportens bestående dragningskraft.

Ursprunget till Prix de Paris

Prix de Paris, ofta hyllad som ett av världens mest betydande långdistans travlopp, hade sin första upplaga 1959. Med en utmanande sträcka på 4150 meter, tävlar hingstar och ston om det eftertraktade förstapriset på 180 000 euro på Vincennes. Detta lopp markerar den stora finalen av det franska vintermötet. Rekordet för Prix de Paris innehas av Up And Quick, som tillsammans med Jean-Michel Bazire vann med en tid av 1.13,5. Noterbart är att Örjan Kihlström har vunnit loppet två gånger, med Maharajah 2011 och Lionel N.O 2016.

Travtips till Prix de Paris

Loppets Betydelse

Prix de Paris är inte bara ett annat lopp på kalendern; det är ett evenemang som fångar travsportens essens. Loppets långa distans testar både hästens och kuskens uthållighet och beslutsamhet, vilket gör det till ett sant skådespel för entusiaster och tillfälliga tittare.

Nyckelmoment i loppets historia

Loppet har sett otaliga minnesvärda ögonblick sedan dess start. 1959 framträdde Jamin som segrare i den första upplagan av Prix de Paris, som då var ett 3150-meter lopp. Han upprepade denna bedrift 1960. Distansen justerades till 4125 meter 1994 och ytterligare justerades till 4150 meter 2012 när Roxane Grif, med Eric Raffin, tog titeln.

Svensktränade hästar har gjort sitt avtryck i detta lopp, med Piper Club som vann 1990 under Stig H Johansson. Senare, 2011, gick Maharajah med i den elitlista av Prix de Paris-mästare, körd av Örjan Kihlström och tränad av Stefan Hultman.

Prix de paris på vincennes

Frankrikes Triple Crown

Sedan oktober 2020 har långloppet varit en integrerad del av Prix’d Amerique-serien, som består av nio lopp. Hästar kvalificerar sig baserat på deras placering och strävar efter att delta i de tre sista huvudevenemangen: Prix’d Amerique, Prix de France och Prix de Paris, där det största loppet är Prix’d Amerique.

Prix d’Amerique – En kort bakgrund

Prix d’Amerique är ett av världens mest prestigefyllda travlopp och har hållits sedan 1920. Det instiftades som en hyllning till de amerikanska soldaterna som tjänstgjorde i Första världskriget. Loppet äger rum varje år den sista söndagen i januari på Vincennes-banan i Paris. Med en prispott som ofta överstiger 1 miljon euro, lockar det de bästa standardhästarna från hela Europa.

Kopplingen till det berömda långdistansloppet

Båda dessa lopp är en del av den större Prix d’Amerique-serien, som är en serie av kvalificeringslopp som leder fram till huvudevenemanget, Prix d’Amerique. Denna serie består av nio lopp, och hästar samlar poäng baserat på deras prestationer i dessa lopp.

Efter Prix d’Amerique följer två andra stora lopp: Prix de France, som är ett medeldistanslopp, och det berömda långdistansloppet som hyllar här. Dessa tre lopp tillsammans betraktas ofta som en ”Triple Crown” inom europeisk travsport.

Det berömda långdistansloppet, som äger rum i februari, markerar avslutningen på denna serie och är det längsta av de tre, vilket testar hästarnas uthållighet till det yttersta.

Betydelsen av Triple Crown

Att delta och prestera väl i dessa lopp, särskilt i Prix d’Amerique, ger hästar och deras tränare stor prestige inom travvärlden. Många av de hästar som deltar i Prix d’Amerique fortsätter att tävla i de efterföljande loppen, inklusive det berömda långdistansloppet, vilket ger en extra dimension av konkurrens och drama till det franska vintermötet.

Endast fem hästar har lyckats med bedriften att vinna Triple Crown och nu senast var den legendariska hästen Bold Eagle som vann 2017 tillsammans med kusken Franck Nivard och tränaren Sébastien Guarato

Vanliga Frågor om Prix de Paris

När startar Prix de Paris?

Loppet börjar kl. 15:15 den 28 februari. Fans kan följa action live på ATG.

Var hålls Prix de Paris?

Loppet hålls alltid på Vincennes, strax utanför Paris. Frankrikes huvudstadsbana där flera andra anrika lopp körs. Te.x. Prix de Amerique körs också på Vincennes tillsammans med massor av topplopp i det franska vintermötet.

Hur kan jag satsa på Prix de Paris?

ATG är den bästa plattformen för att placera satsningar på Prix de Paris, och stöder därmed den svenska hästindustrin. Svenska Spel har också på senare år börjat erbjuda spel på franskt trav. Så kolla in oddsen där också då de oftast är fasta till skillnad från ATGs rörliga odds.

Vad är betydelsen av Prix de Paris i travkalendern?

Prix de Paris är ett av de mest prestigefyllda evenemangen inom travsporten, som lockar toppbegåvning och erbjuder en betydande prispott.

Vem håller rekordet för snabbaste tid i Prix de Paris?

Up And Quick, körd av Jean-Michel Bazire, håller rekordet med en tid av 1.13,5.

Travsporten, med sin rika historia och passionerade följande, hittar sin höjdpunkt i evenemang som Prix de Paris. När fans ivrigt väntar på nästa upplaga fortsätter loppets arv att växa, vilket förstärker dess plats i sportens finrum.