Svenskt Travderby 2022

Vad är Svenskt Travderby?

Svenskt travderby är Sveriges största lopp för svenskfödda, fyraåriga varmblodiga hästar. Det genomförs första söndagen i september varje år på Jägersro travbana. Loppet är ett grupp 1 lopp och genomförs på distansen 2640 meter med bilstart. Få travlopp i Sverige är lika anrika och Svenskt Travderby.

Vem vann Svenskt Travderby 2022

Den stora favoriten som krossat allt, Francesco Zet, fick en tuff nöt att knäcka i årets upplaga av Svenskt Travderby. Timo Nurmostränade och obesegrade andrahandsfaovriten Lulius Boko tog enkelt hand om ledningen. Francesco Zet hamnade i positionen tredje utvändigt och tillsammans med Örjan Kihlström så satt han kvar där trots relativt lågt tempo från ledaren. Örjan visste precis vilken otrolig häst han satt bakom och på sista bortre långsidan drog han i högertömmen.

Francesco Zet avancerade blixtsnabbt fram, trots högt tempo från ledaren och när de till slut låg sida vid sida stod det klart att det skulle bli en uppgörelse mellan dessa framtida giganter. I sista sväng blev det dock problem för Örjan när Francesco Zet började tappa travet och Örjan fick hålla tillbaka och stötta hingsten in på upploppet. Där blev det ny marschorder från Örjan och med stora kliv gled Francesco Zet förbi Lulius Boko och vann till slut rätt enkelt, på fina tiden 1.12,0 på distansen 2640m autostart.

Efter loppet firade tränaren Daniel Redén och njöt av vinsten på 2 miljoner samt sin första derbykavaj. I ATG Live kunde vi också höra Daniel säga att det här kanske var Francesco Zet sista start i karriären och att avel då skulle ta vid. Vi hoppas verkligen att det inte blir så, utan att vi får njuta av den ”one of a kind horse” som Francesco Zet är.

Under 2022 så har hingsten tagit den åtråvärda Trippel Crown: Konung Gustaf V:s Pokal, Sprintermästaren och Svenskt Travderby. Förutom äran så har hingsten tjänst 13,8 miljoner under sin karriär. Det är sannerligen ett år utöver det vanliga.

Ikväll lägger vi oss med upploppet i minnet och drömmer om Francesco Zet i Prix d Amerique!

Startlistan 2022

Svensk Travderby 2022
2 640 meter auto

1. Power Doc (Åke Lindblom)
2. Edibear (Linda Persson)
3. Kentucky River (Per Lennartsson)
4. Lulius Boko (Timo Nurmos)
5. Francesco Zet (Daniel Redén)
6. L.A.Boko (Daniel Wäjersten)
7. Declan (Daniel Wäjersten)
8. Imperatur Am (Geir Vegard Gundersen)
9. Iznogoud Am (Stefan P Pettersson)
10. Kagan (Robert Bergh)

Vem vann Svenskt Travderby 2021?

Det var upplagt för en batalj utan dess like. Önas Prince från Per Nordströms stall som kom med 9 raka segrar under 2021 skulle ta sig an supertalangen Calgary Games från Timo Nurmos stall som kom till Derbyt utan att någonsin förlorat ett lopp i sina 6 starter.

Där bakom fanns det inte utan utmanare och t.ex. Björn Goop hade också siktet inställt på vinst tillsammans med San Moteur.

Efter en omstart så gick alla ekipage iväg och helt enligt plan tog pilsnabba Önas Prince sig till ledningen med Per Nordström. Första varvet gick på 1.13,2 med Calgary Games och Jorma Kontio parkerad utvändigt ledaren. En otrolig kamp såg ut att byggas upp.

Under sista långsidan drog de två stjärnorna iväg och lämnade övriga med några längder. Över upploppet ökade Calgary Games farten ytterligare och vann enkelt med ett par längder före tappre Önas Prince. Det blev också nytt världsrekord då vinnartiden slutade på 1.11,7a/2640 meter. En alldeles otrolig prestation av Calgary Games i blott sin sjunde start.

Se loppet här:

Vem vann Svenskt Travderby 2020?

Äntligen är det dags för en ny upplaga av Svenskt Travderby. Förhandsfavoriten Power med Per Lennartsson drog ett mindre bra spår då den stora utmanaren Hail Mary drog innerspåret och gasar för ledningen med Robert Bergh.

Loppet startade precis som förväntat med 1 Hail Mary i ledningen. Efter 1000 meter tog Usain Töll över ledningen kort innan Hail Mary återtog ledningen. De varvade på 1.12,9. Varvet kvar avancerade favoriten 8 Don Fanucci Zet med Örjan Kihlström upp till dödens, utvändigt ledaren. Slutvarvet drog Power hela tåget i tredjespår när övriga försökte komma ikapp ledaren. I sista sväng satt Robert Bergh säker och drog ifrån i säker stil över upploppet och vann enkelt. Vinnare av Svenskt Travderby 2020 Hail Mary med Robert Bergh. Segertiden slutade på 1.12,9. Två blev 8 Don Fanucci Zet och trea blev snabbt avslutande 3 Aetos Kronos.

Se hela loppet på ATG Play här!

Robert Bergh har tidigare vunnit Svenskt Travderby 1997, 2001, 2003 och nu även 2020. Andra storlopp Robert Bergh vunnit är Svenskt Travkriterium 1996, 1999, 2000 och 2019, Elitloppet 2013. Förutom Hail Mary har Robert kört och tränat superstjärnor som Hilda Zonett, Tsar d’Inverne, Remington Crown, Adrian Chip, Kadett C.D., Nahar, Diamanten, Digital Ink, Nimbus C.D., Muscle Hustle och Power.

Startlista Svenskt Travderby 2020

 1. Hail Mary – Robert Bergh
 2. Västerbo Lexington – Rikard N Skoglund
 3. Aetos Kronos – Magnus A Djuse
 4. Global Adventure – Erik Adielsson
 5. Power – Per Lennartsson
 6. Usain Töll – Willhelm Paal
 7. Ultion Face – Adrian Kolgjini
 8. Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström
 9. Champ Lane – Björn Goop
 10. Galantis – Mats E Djuse
 11. By The Book – Ulf Ohlsson
 12. Guzz Mearas – Johan Untersteiner

Favorit på streckspelet är 8 Don Fanucci Zet med 1 Hail Mary strax bakom, som också är den troliga ledaren efter 500 meter.

Vem vann Travderbyt 2019?

Efter att de två mest betrodde, Inti Boko och Campo Bahia, galopperat under de första 500 metrarna, låg vägen öppen för Erik Adielsson och Attraversiamo. Men det blev ingen lätt match då Ferrari Sisu bjöd upp till en rejäl match och tog på ledaren hela vägen fram till mållinjen. Efter ett knackigt kvallopp av vinnaren så hade teamet runt Attraversiamo inte så höga förhoppningar, vilket gjorde vinsten desto skönare.

En av ägarna uttryckte i ATG-Live att han inte ens tänkte åka. Men i sista sekund beställda han en flygresa. Han var desto nöjdare i vinnarcirkeln efter vinsten.

Se loppet här!

Finalisterna 2019

Efter kvalen är klara på Jägersro så är följande hästar lottade till följande spår till finalen av Svenskt Travderby.

1. Global Wise Guy
2. Roofie
3. Campo Bahia
4. Inti Boko
5. Global Welcome
6. Attraversiamo
7. Flight Dynamics
8. Smokin Joe
9. Ferrari Sisu
10. Kennedy
11. Alone
12. Pinto Bob

Loppets historia

Första gången loppen genomfördes var redan 1928 och sedan dess har många av våra folkkära hästar vunnit loppet. Några av dessa är Maharajah, Readly Express, Quenn L, Victory Tilly, Commander Crowe och nu senast Who´s Who med Örjan Kihlström som vann 4 miljoner kronor. Värt att veta är att priset för vinnaren 1928 var 3500 kr. Förutom pengarna så föräras vinnarna med en gul kavaj och att förevigas i historieböckerna.

Hästarna kvalificerar sig till finalen genom att vinna eller komma två i sitt kvalheat som genomförs ca en vecka före finalen. Totalt är det 12 platser i finalen som man tävlar om i kvalloppen. Löpningsrekordet för loppet satte Who´s Who i år när han travade in på fina vinnartiden 1.12,0.

Travbanor som arrangerat Svenskt Travderby

Vilken travbana som ska få arrangera V75 med Derbyt har inte alltid varit solklart och man har genom åren varierat mellan främst Jägersro, Solvalla och Åby. Men från 1966 har loppet körts på Malmöbanan Jägersro. Distansen har också varierat med åren men alltid varit långlopp.

Svenskt Travderby fakta

 • Samma dag som finalen går även DerbyStoet där vinnaren får 1 miljon kronor.
 • Ingen kvinnlig kusk har någonsin vunnit
 • Bröderna Nordin har sammanlagt vunnit Svenskt Travderby 25 gånger
 • 1928 vann en dansk hingst vid namn Ibrahim Pascha.
 • Efter att utländska hästar vunnit de två första upplagorna ändrade man så bara svenskfödda hästar fick delta.

Vill du veta mer om Derbyt?

Vill du läsa mer om Travderbyt eller köpa biljetter så kan du kolla in Jägersro hemsida.

Hoppas ni fick reda på allt ni ville veta om ett av våra mest anrika lopp. Om inte så får ni gärna maila oss på MinAndel

För som är intresserade av andelsspel så kan ni klicka här för att titta in vårt utbud. Välkomna !!

Svenskt travderby