Travteori

Travteori i praktiken

REGLER
December och januari dör travet i Sverige och fantasterna flyttar till Frankrike. Förra året bodde hela redaktionen på Sulkysport i Paris hela januari. Sökte jobb hos dom då. Hoppade av i sista stund. Motivation, allt handlar om motivation inom travet…

Nu går travet in i Frankrikeperioden.

Det finns många saker man inte gillar med fransk travsport. Idiotiska regler, idiotiska diskningar. Galopper förstör lite glädjen med trav i Sverige, (30 % av hästarna försvinner i alla race, och det finns inte i passgång eller galoppsporten). Sjukdom en annan tråkig sak med travet.

Fransk travsport är ännu värre: där försvinner klaringar för orent trav, preparé eller för att de kört innanför pinnarna!
@startsnabb gillade regeln. Varför? ”Tydligt” sa han. Vidrigt för spelare som blir blåsta. Vidrigt för häst, kusk, stall.
Ingen tjänar på att köra innanför pinnarna. Man stör ingen. Varför diskas?

En obegriplig regel i mina ögon – man får köra över varandra i Frankrike och man får bryta ut på upploppet (då kan man störa andra) men man får inte bryta inåt där inga hästar finns…

TILLÄGGSLOPP
V75 Eskilstuna för två veckor sen. Tidernas största V75-pott. En unik omgång. Kryllade av tilläggslopp. Gillar inte tilläggslopp egentligen, trav är svårt nog, klassblandracen innebär ytterligare en svårighetsgrad…
Alla hyllade omgången, alla gillar tilläggslopp.
När olika klasser möts, hur ska man tänka då?

Det viktigaste är inte att värdera hästarna inbördes, det avgörande är att värdera klasserna mot varandra…. Senaste tilläggsloppen:
Lyssnade på poddar, de som älskade tilläggsloppen hade ju faktiskt helt fel i tipsen den veckan… De trodde på starthästarna, 6 Topspin och 1 Messiah. Verkar som de bara gissar när det olika klasser som möts.
Gick på en ordentlig snyting lite tidigare i tilläggsloppen på Valla. Trodde Lass Revenue skulle blåsa förbi 2 No Comment trots tillägg men hon var fullständigt chanslös. Det gjorde mig väldigt osäker till V75. Annars hade man spikat Gun Palema och gått rakt på alla 20-hästar…

2140 meter med tre tillägg har ju varit väldigt ovanligt, egentligen bara p21 och stoloppen på v75, diamantstoet. Men nu har det exploderat. Sju race jag sett senast veckorna, (ett montérace och en med fyra volter…)
Statistiken för volterna är sensationell: 0-7-0. Tänkte på det förra veckan när vi lirade mittenvoltens 6 Liza with a Z, i stället vann en annan på samma volt 5 Kallsup…
Den anda volten rejält överrepresenterad bland vinnarna. Mittenvolten, till skillnad från 3140 m då de har sämst statistik.

TRAVSVERIGE
En jäkla tisdag i slutet av november. Och Sveriges bästa hästar startar på Solvalla! Månprinsen, Lome Brage, och de bästa treåriga stona i Oaksrevanschen.

Tittade på underhållande Grand Slam på tv12 i söndags.

Det är alltid personer där som säger att de älskar trav men de ser bara en dag i veckan, lördagar. Sägs att vi är 30 000 som följer travet på vardagar också, som tittar på atg fyra fem kvällar i veckan.

Allt är relativt. Travsverige är alltså 0.3 % av befolkningen.
99.70 % av befolkningen kanske ser ner på oss, men 30 000 personer är ändå en ganska stor subkultur.
Fast fler ser på fotboll varje kväll.

Ibland brukar man förklara att man inte följer travet på vardagar för att det är dåliga hästar som startar men det är ju inte sant. Minst ett kanonrace varje dag (utom dec-mars) och fram till och med november är det vassa hästar varje kväll, även på vardagar.

OM DET VÄRDEFULLA MED NÖJE OCH ATT FÖLJA TRAV
GrandSlam på tv12, jag gör tvärtom vad de personerna gör där, brukar vara trött på trav under helgerna, travlusten är sämst när helgen börjar, från och med fredag kl 13…
Ja ibland blir man ju trött på trav och funderar, hur ska man följa sporten? Jag vill vara periodare, i framtiden stänga av travet 6 månader per år för att behålla suget.

Skäms inte för att ägna trav 2-3 timmar varje kväll annars. Bättre sysselsättning på avslappningsdygnet går ej att få. Människor har 24 timmar. 7 av dessa sömn, 7 arbete, resten fritid.

10 timmar fritid… och hälften kvalitetsfritid, matlagning, vänner, böcker, träning, och fem timmar är totalt meningslös dötid, underhållning. Filmer, humor, sport-tv, trav. Whatever.

De där fem timmarna av underhållning är extremt viktiga för hjärnan har forskning visat.

Vi måste koppla bort allvaret fem timmar per dygn för att kunna hantera allvaret.
Titta på trav är alltså viktigt….. kanske inte bästa metoden att slappna av, trav är ju extrem hjärngympa, kunskap. Kanske bättre titta på fotboll om man vill döda hjärnceller….
Men varför skämmas för att man hänger sig åt travsporten tre timmar på kvällskvisten?
Fråga andra som inte gillar trav vad de gör… de säger: Bonde söker Fru!
Eller nåt sånt skit…
Var var jag..? just det. Travteori. Finns alltid tusen saker att skriva om i ämnet travteori och det är mest fokus på Dagens Dubbel just nu så jag ska skriva om det ikväll lite längre ner på sajten för er som behöver pepp med den grymma spelformen.

TRAVTIPS
Ska publicera lite off-topics denna vecka. Fått fria händer på sajten. Inget om Valet, förhoppningsvis.
Travteori. Vinterstudion. Sociala medier…

Atg.se har blivit ett socialt medie idag, atg-tillsammans kopplas ihop, och denna sajt en undersida till atg-tillsammans…
Så det finns en koppling. När man tänker på det kanske man får fler läsare om man skriver om travteori än travtips….

Vill man bli stor på sociala medier ska man skriva om travsporten, inte spelet. Förra året drev jag ett travsportskonto på bl.a. twitter och man fick många likes och delningar. I år förvandlade jag det till ett spelkonto och då får man inga likes alls… Travtjänsten är ett renodlat spelkonto och de får i snitt 1 like per inlägg, över tre tusen följare….
Märkligt. Många inlägg får 0 likes. Sveriges ledande speltjänst. Spelvärde är större sett till antal betalande iofs, deras twitterkonto är också dött.
De borde testa att publicera bilder på hästar så ska de se att massa människor gillar…

DAGENS DUBBEL

Inte tittat på V65 ikväll, två race har gått, hade ingen motivation…

Lirar mest DD just nu och vill inte avslöja för mycket om själva spelmetoden för då finns det risk att folk kopierar och man får sämre odds. Spelmetod är nästan lika viktigt som rank, nästan, nja,  rank är fortfarande viktigast. Jag måste läsa i arkivet annars blir jag riktigt dålig i spelet men annars är DD klart bästa spelformen, mest lönsam, de som enbart spelar DD går plus varje månad, varje år.

Metod: Fyra timmar per dag. Två timmar pluggande startlistor, kvällen innan, natten eller morgonen. Arkivet. Grovjobb. En timme skrivande, rank, analys. Så fort man skickat iväg ranken börjar man smälta och fundera: rankade jag rätt..? Hur ska systemet se ut? Vilken ska jag välja som spik, utgångshäst?

Man läser andra tips och det är ju aldrig exakt samma tips och man måste fråga sig: har dom eller jag tänkt fel?

Ska byta ord till spik när jag skriver, istället för utgångshäst. Hela arbetet får ju ut på att hitta hästen man ska ”använda” varje dag, (”vikta mot”, spika, hästen man ska gå på). Sedan ska man lägga 60-70 av insatsen på den, resten täckspel. Gardering. Visst händer det att garderingsspelet sitter men när jag räknade på det var de bara 10 % av alla omgångar och man gör större nettovinst i längden om man slopar garderingsspelet helt…

Utgångstanken är 1 häst mot 4. Men ibland blir det 1-2 eller 1 mot åtta… I så fall får man vikta insats.

Runt 19.30 börjar man studera oddsen. Är omgången hetare än man trott? Sen lyssnar man info också: tre kvällar samma vecka var infon grym: Attraversiamo, Dokonjo, på måndagen var det klartecken på 4 Cogan. Reden sa att han tuffat till träningen och när Reden tuffat till träningen vinner dom…
När det är plusinfo på en förtidsidé växer tuppkammen, man går all-in. Ibland är det rent avslag på en i´de, 7 Stonewashd Diamant på DD på onsdagen samma vecka.

Som alltid med info: ibland hjälper den, ibland stjälper den.

NÄR SKA MAN LÄMNA IN?
Bäst är att lämna in 15min före start. Då har man fått senaste infon.

Visst kan provstarter vara värdefulla men om man ser en grym provstart brukar man lägga till lite extra på den. Brukar inte funka. Mina sämsta spel lägger jag alltid 2 min före start.
Fyra timmar per dygn kan man ägna åt trav, istället för att titta på prankvideos på youtube…
Motivation, motivation.
Allt handlar om motivation inom travet.