Elitloppet ®

Elitloppet ® är Sveriges mest välkända travlopp och körs varje år på Solvalla, sista söndagen i maj. Där gör 16 hästar upp om den ärofyllda titeln och en rejäl säck med pengar. Efter två försöksheat med 8 ekipage i varje heat, går de fyra främsta placerande vidare till finalen. Försök och final körs alltså samma dag vilket är speciellt.

Enda sen elitloppet etablerades år 1952 så har tränare, kuskar och hästar jaget den åtråvärda titeln. Några har lyckats och många får aldrig känna på känslan från publikens jubel från vinnarcirkeln.

Köp biljetter till årets upplaga

Du kan redan nu köpa biljetter till Elitloppet 2022. Det är såklart fortfarande oklart om det kommer köras med eller utan publik då detta Covid-19 aldrig verkar ta slut. Men man kan ju ändå säkra upp biljetterna utifall att vi släpps in för att njuta av världens bästa travupplevelse.

KÖP BILJETTER HÄR!

Hästar klara för Elitloppet 2022

Hail Mary klar för Elitloppet! Det har varit många turer de senaste åren kring jättelöftet Hail Mary. Efter att snabbt bytt tränare till Daniel Redén från Robert Bergh under medial tumult har nu ägarna tackat ja till medverkan i Elitloppet och det blir spännande. Det senaste loppet gav väldig mersmak när han lekte med motståndet från dödens. Ska bli otroligt spännande att se vad kusken Erik Adielsson och Hail Mary kan göra sista helgen i maj.

Snowstorm Hanover som vann kvaloppet på V86 11/5 får väl ses som en utfyllnad då startfältet inte var det tuffaste. Vunnit ett storlopp i USA men i Sverige har hästen inte riktigt mött förväntningarna.

Admiral As – Jättelöftet som nu tar sig an världseliten för första gången. 6-åringen som varit på allas läppar då han radat upp vinster med mäktiga intryck. Är han redo för yttersta eliten? Det får vi se på morsdag.

Cokstile – Elitloppsvinnare 2020 efter att Propulsion blivit diskad. Haft toppar men också dalar senaste tiden. Vann dock nyss Finlandia Ajo på ett storstilat sätt från dödens. Räkna aldrig ut en mästare!

Önas Prince – Fjolåret gick fantastiskt bra för den här femåringen med över 7 miljoner insprunget. Hade inte Calgary Games funnits i samma kull hade Per Nordströms hingst varit en legend redan.

Vernissage Grif – Den ena hästen av två från tränare Gocciadoro till Elitloppet är denna Italienare. Vunnit några storlopp här i Sverige tidigare, som t.ex. Jämtlands Stora Pris. Även tagit några storsegrar i Italien och har en mäktig pappa i form av Varenne.

Perfetto – Utfyllnadshäst? Ja det är frågan. Att hästen haft stora framgångar i hemlandet Kanada råder inget tivel. Årets äldre häst både 2020 och 2021 men det är väl upp till bevis?

Extreme – Steen Juuls 6-åriga mästare. Vunnit danska travderbyt och ifjol tog han några rejäla skalpar när han vann C.L. Müllers Memorial samt European Championship. Gav dock inget smällfint intryck i senaste starten?

Who’s Who som är son till den allsmäktiga Maharajah. Alltid varit lovande och utvecklats fint till i år. Såg fin ut i senaste loppet. Kanske kan bli en outsider att räkna med beroende på startspår i försöket. Det blir Åke Svanstedt som kör Who´s Who i elitloppet vilket ger en extra krydda.

Vivid Wise As – Varit med och slagits om segrar i Pda och Elitloppet och vann i år Prix de France med ett mäktigt intryck. Gocciadorohäst som är startsnabb och ska ses med chans om han får ett bra startspår i försöket.

Etonnant – Slagit självaste Face Time Boubon, vilket inte många gjort. Är både urstark och även levererat på sprinterdistans. Blir spännande om han tar sig till final! Frankrikes bästa häst? Nja, men topp fem i alla fall.

Don Fanucci Zet – Behöver nog inget större presentation. Förra årets elitloppsvinnare från Stall Zet med rekordtiden 1.08,9 över 1609 meter. Gubben i lådan kör såklart.

Back of the Neck som skulle flygas in från staterna drog sig nyligen ur på grund av att formen inte var där som Åke Svanstedt hade hoppats.

Vem vann Elitloppet 2021?

Inför Elitloppet 2021 var det blandade känslor efter Propulsionhärvan som fortfarande pågick. En märkbart känslomässigt påverkad Daniel Redén hade goda förhoppningar med sin nya stjärna Don Fanucci Zet, som också var favorit inför finalen.

Se ett sammandrag av loppet och segerintervjuerna här:

Vinnaren av Elitloppet 2020 är Propulsion!!!

Efter att haft uppehåll sen januari, efter att ha travat hela försöket i tredjespår heroiskt så var det svår att se hur Propulsion skulle mäkta med finalen. Men Propulsion ville annat!

Äntligen fick en av våra bästa hästar genom tiderna vinna elitloppet efter flera oturliga försök genom åren. Över upploppet flög Propulsion fram och vann enkelt med mer än en längd. Stort stort grattis till Daniel Redén och hela kretsen kring Propulsion! Så otroligt rättvist!

Uppdaterad information! Ny vinnare av Elitloppet 2020

Det har nu chockartat framkommit att Propulsion var nervsnittad, vilket är ett ingrepp som är förbjudet i Sverige. Det betyder att han fråntas alla sina vinster, inklusive elitloppet och mycket mycket mer. Domen har överklagats och vi har nog inte sett det sista i den här härvan. Läs Svensk Travsports Ansvars och Disciplinnämnds beslut HÄR!

Ny vinnare av Elitloppet 2020 är i alla fall Cokstile som kom tvåa i mål med Christoffer Eriksson i sulkyn.

Spårlottningen är klar till Elitloppet 2020

Elitloppet, heat grön

Nedan ser ni startspår, häst och kusk

1. Vivid Wise As – Björn Goop
2. Sorbet – Per Linderoth
3. Disco Volante – Carl Johan Jepson
4. Missle Hill – Johan Untersteiner
5. Chief Orlando – Rikard N Skoglund
6. Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
7. Looking Superb – Jomar Blekkan
8. Earl Simon – Franck Ouvrie

Elitloppet, heat blå

Nedan ser ni startspår, häst och kusk

1. Elian Web – Jorma Kontio
2. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
3. Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
4. Attraversiamo – Erik Adielsson
5. Cokstile – Christoffer Eriksson
6. Racing Mange – Joakim Lövgren
7. Makethemark – Ulf Ohlsson
8. Propulsion – Örjan Kihlström

De fyra främst ekipagen i varje heat går till finalen som också går på söndag kl 20.30

Elitloppets vinnare

Den segerrikaste kusken i elitloppet är såklart Stig H Johansson som vunnit elitloppet 6 ggr. Han för övrigt varit med 28 gånger och tagit sig till final 24 gånger, vilket är en bedrift i sig. Örjan Kihlström är den enda kusken som vunnit loppet två år i rad. Han vann med Magic Tonight 2015 och Nuncio 2016.

Några få hästar har vunnit det ärofyllda loppet två gånger. TimokoVarenneMack LobellCopiadIdéal du GazeauRoquépineTimothy T.Eileen Eden och Gelinotte. En bedrift utöver det vanligt såklart. En annan vinnare, utan att vinna loppet, var Spring Erom som 12-åring gjorde sin första start i loppet. Det gjorde han till den äldsta debutanten genom tiderna.

Kända hästar som vunnit genom åren är redan nämnda Nuncio. Andra vinnare är Ego Boy, Copiad, Commander Crowe, Varenne, Victory Tilly, Mack Lobell och Brioni. Den sistnämnde som vann till oddset 27 gånger pengarna med Joakim Lövgren i sulkyn. Målfoto nedan. Endast då Timoko vann 2017 har det varit ett högre vinnarodds, som i det fallet blev 31 gånger insatsen.

Elitloppet 2011 Brioni
Elitloppet 2011 målfoto. Brioni med en halv nos.

Vem vinner Elitloppet 2020?

Elitloppet 2020 är allt annat än ett vanligt Elitlopp. Många tycker att det inte skulle köras alls. Men Solvalla beslutade den 15 april att köra Elitloppet trots att pågående pandemin Covid-19 begränsade möjligheter med både publik och utländska ekipage.

Så i år körs Elitloppet utan publik, kl 20:30 på kvällen och med begränsat antal utländska ekipage. Rätt eller fel är frågan på många tungor. De som är klara hittills till årets Elitlopp är:

 • Vivid Wise As
 • Elian Web
 • Chief Orlando
 • Attraversiamo
 • Tae Kwon Deo
 • Missle Hill
 • Looking Superb
 • Sorbet
 • Makethemark
 • Cokstile
 • Earl Simon

Vem som vinner är otroligt svårt att säga med denna upplaga. Vi får invänta spårlottningen. Men Cokstile, Sorbet och Tae Kwon Deo imponerade stort i sina senaste segrar utvändigt ledarna.

Förra årets Elitlopp och tips

Vem vinner elitloppet 2019?

Elitloppet 2019 ser ut att kunna bli ett mästarmöte mellan Readly Express och Propulsion. Båda har levererat vansinnigt bra prestationer under senaste året. De är för närvarande de enda två inbjudna och räcker i ärlighetens namn för oss.

Om vi på MinAndel ska sätta ner foten idag och säga vem som vinner 2019 så är det Readly Express. Som han såg ut i premiären på kort distans på Cagne Sur Mar den 10 mars då han städade av eliten och vann Critérium de Vitesse på 1.08,9 1640 meter autostart. Ska till mycket innan den hästen förlorar elitloppet 2019.

Håll koll på MinAndels travtips inför elitloppet 2019 så får ni de senaste nyheterna och gör er förberedda att ta hem potten hos ATG. Vill ni köpa en andel i något av våra lag på ATG Tillsammans klickar ni här!

Elitloppet
Vinnande travtips från experterna

Hästar i Elitloppet 2019

 • Propulsion
 • Readly Express
 • Looking SuperB
 • Uza Josselyn
 • Bahia Quesnot
 • Makethemark
 • Heavy Sound
 • Double Exposure
 • Next Direction
 • DijonVinnare
 • Aubrion du Gers
 • Disco Volante
 • Milliondollarrhyme
 • Sorbet
 • Milligan’s Schoo
 • Day Or Night In

Elitloppet 2018

Så här såg ett av våra tips inför elitloppet 2018 ut. Vill du färska upp minnet hur det såg ut 2018 när Ringostarr Treb vann så kan du se loppet här nedan.

Elitloppet 2018 Final – Ringostarr Treb

Besök Sveriges anrikaste travlopp

Att besöka elitloppet är den heliga graalen för en travfantast. Det gäller att boka boendet i god tid och vill du ha ett bord på ett av Solvallas restauranger behöver du verkligen hänga på låset. Platserna släpps månader i förväg och många tar slut väldigt fort.

Själva biljetterna kan vara både lätta och svåra att få beroende på vad du vill spendera dagen. Är det i ett VIP-tält eller på den mytomspunna E-läktaren. För den förstnämnda behöver du lägga ut en rejäl slant och ska du säkra en plats på E-läktaren behöver du vara beredd att springa när grindarna öppnas på söndag morgon.

Solvalla och Elitloppet är kända för att ha den bästa publiken och många ägare, tränare, kuskar och skötare drömmer om att en dag ta emot folkets jubel. Det är verkligen något att värna om nu när publiken annars sinar.

Så ta chansen och besök elitloppet, i alla fall en gång.