Köpa andelshäst

Vad är en andelshäst?

Innan vi pratar om att köpa andelshäst så kommer en kort förklaring om vad som menas med just andelshäst.

En häst kan ägas av en eller flera ägare. Om man är flera så har man alltså delat upp ägande i flera andelar och därav ordet andelshäst. En andelshäst kan delas upp i obegränsat antal andelar men allt mellan 2 andelar till 100 andelar ligger de generellt på. Med fler andelar så brukar det betyda fler delägare vilket kan skapa en gemensam känsla kring hästen och till ett billigare pris. Det är inte ovanligt att t.ex. ett gäng bekanta går in och köper en andelshäst. Då delar man även på inköpspriset samt de månatliga kostnaderna som följer med hästägandet. Om hästen skulle tjäna pengar på travbanan så brukar man generellt dela på ägarnas vinst utifrån fördelningen av antal andelar man äger.

Med det sagt ska vi nu titta närmare på vad man ska tänka på om man vill köpa andelshäst.

Varför köpa in sig i en andelshäst?

Att få äga en häst som är med i ett travlopp är en känsla utöver det vanliga. Det är ofta där och då travintresset befästs en gång för alla. Du har följt hästen under uppbyggnaden och förberedelserna inför just den här starten. Allt det jobb tränare och skötare lagt ner ska nu mätas mot andra hästar på en travbana. Oavsett om man vinner loppet eller inte, så garanteras man ett minne för livet. Det kan flera av våra tippare gå i god för, då flera av dem är delägare i andelshästar.

Kan man dela den känslan med andra, kanske sina vänner eller släktingar så det helt fantastiskt. Eller kanske man får nya vänner på köpet. T.ex. som framgångssagan och andelshästen Sanity som Malin Löfgren köpte av Marcus Lindgren för att medverka i Rixallsvenskan. Där delades den upp i 1000 andelar, men köptes senare upp av Malin. Där och då möttes 250 personer som delade på 134 andelar. Det var upp emot 200 ägare på Solvalla när Sanity tävlade i Elitloppet 2012. Vilken känsla, vilken gemenskap och vilken upplevelse.

Köpa andelshäst

Det var nästa tur att inte Sanity vann Elitloppet. Då hade det blivit trångt i vinnarcirkeln.

Andra kända andelshästar är t.ex. On Track Piraten som skördat framgångar i travets högsta elit och även han varit med i Elitloppet och andra storlopp runt om i travvärlden.

Hur hittar man andelshäst att köpa?

Det finns olika sätt att hitta och köpa andelshäst. Du kan vända dig till olika bolag som representerar och administrerar andelshästar för olika travtränare. Exempel på det är Easy KB och StallKenny. Där är tanken att man som ägare minimerar sin administration och kan lägga tiden på upplevelser med hästen.

Eller så vänder du dig direkt till en uppfödare eller tränare som erbjuder andelshästar. Är man riktigt färsk inom travet och inte riktigt vet vilka som finns i närområdet kan man alltid vända sig till sin närmsta travbana och få reda på mer om tränare och uppfödare som arbetar med andelshästar.

Ett exempel på travtränare som arbetat framgånsrikt med andelshästar är Marcus Lindgren med Stall Marlin Cheval. Vi passade på att fråga han lite frågor om hur han arbetar med andelshästar och deras ägare.

Stall Marlin

Hur många andelshästar har du i träning för tillfället?

Cirka 40 stycken idag.

Vad tycker du är unikt med hur du arbetar med andelshästar och deras ägare?

Vi har jobbat med konceptet som vi kallar för STALL MARLIN i sex år och jobbat på att förbättra oss undan för undan. Där har vi har tre större hästägarevent per år med en jättestor välbesökt fest på sommaren som höjdpunkt.

Vi fokuserar på att andelsägarna ska få känna sig delaktiga precis som om de ägde en egen häst. Bra dialog är viktigt och vi sköter det genom tränare och hästskötare samt en kille, Tobbe Lunder, med speciellt ansvar för andelsfrågor.

Vi har också satsat på en informativ hemsida där all viktig info om varje häst delges varje fredag/lördag. Stall Marlin finns också på sociala medier som Twitter, Instagram & Facebook.

Vad kostar det per månad att ha en andelshäst i träning hos dig?

Vi har fast pris på allt som har med träning och skötsel att göra, där ingår även massage & osteopati. Det kostar 800 kr per månad och 1/20-del. I det priset ingår även gratis plats, mat & dryck i våra tre kundevent varje år samt andel i månadslotteriet. Tillkommer gör EasyKBs administrationsavgift på ca 80 kr samt kostnader i samband med eventuella veterinärbesök och starter.

Vad är ditt bästa tips till någon som vill köpa en andel i en häst?

Hör av dig till mig på sms 0708-733337 eller mejl info@marlincheval.com så kan vi hjälpa dig med just dina specifika önskemål. Vi har hela kedjan klar, från professionell scouting av unghästar till träningsupplägg och diversifiering på hästarna. Vi hjälper alltid till vid anskaffning men även om du av någon anledning behöver hoppa av eller sälja; vi brukar alltid kunna hitta köpare på andelar som är till salu.

Kolla in hemsidan för mer info: http://marlincheval.com/

Rent generellt brukar vi säga att det är smartare att köpa mindre del/delar i tre/fyra hästar än att köpa mycket i en; du sprider risken och chansen att du får häst som tävlar året runt ökar drastiskt.

Vad spelar andelsägandet för roll inom Svensk travsport tycker du?

Jättestor roll, tror jag. Andelen andelshästar ökar markant för det är ett smart sätt att sprida sina risker på. Dessutom tillåter andelsägande att du kan komma in på just din nivå och du får hjälp med allt inklusive krånglig administration. Det är nog framtiden för travet.

Annars kommer det bara vara ett gäng miljardärer som springer omkring och tävlar mot varandra inom en relativ snar framtid, eftersom de skyhöga prispengarna i unghästloppen har höjt kvaliteten på aveln samt tillåtit priserna på de mest blåblodiga hästarna (som alla vill) ha att skena långt över miljoner för föl och ettåringar.

Vi väljer ut prisvärda individer i stamnivå något lägre och kan därför hjälpa den vanlige Svensson att köpa häst för de stora loppen.

Något annat som du tycker är viktigt att förmedla till blivande ägare av andelshästar?

Delad glädje är dubbel glädje. Många av våra andelsägare har skaffat sig nya vänner och umgänge tack vare hästarna i STALL MARLIN. Men även om vi har varit med om många hästar som blivit plusaffärer måste man tänka på andelarna i hästarna som högriskinvesteringar som man har råd att förlora helt.

Avtal om du vill köpa andelshäst tillsammans

Vill man ha hjälp med det finstilta inför ett köp av andelshäst så finns det flera bolag att kontakta. Det viktiga är att man verkligen förstår alla delar av avtalet så att man har full koll på utgifter som finns med i grunden och om det finns några tilläggskostnader samt hur eventuell vinst fördelas. Vad som gäller om någon vill kliva av och sälja sin andel är också bra att ha reglerad. Samt vad som gäller om någon inte betalar sin del av kostnaden. Allt för att det blir strul och så att det istället blir en magisk upplevelse.

Varje häst ska också ha sin företrädare mot Svensk Travsport. Det gäller också andelshästar. Den rollen brukar tituleras som just hästens företrädare. Ett ärofullt uppdrag som man ska ta på allvar.

Fler hästägare via andelshästar

Att det behövs fler hästägare för travsportens bästa är självklart. Men hur ska man då få in nya hästägare. Givetvis är andelshästar det bästa sättet där man som ny inom travet kan få känna på känslan att äga häst för en summa som passar just sin plånbok.

Oftast är det inte de stora vinsterna som hägrar utan det är känslan under loppen och minnena för livet som är grejen. Det ska inte vara en lyxupplevelse som bara miljonärerna har råd med, utan det måste vara inom ekonomisk räckhåll för varje travintresserad person. Det är där andelshästarna kommer in i bilden.

Vi hoppas du fått till dig informationen du sökte och att du känner dig peppad på att ta ett steg närmare ett ägande av andelshäst.

Vill du veta mer om andelshästar så kan du lyssna på vårt poddavsnitt med proffstränaren Marcus Pihlström där vi surrar just andelshästar. Du hittar det avsnittet här: http://minandel.se/andelshast/

Stort lycka till med framtida hästköp!