Open stretch

Open stretch finns på Åbytravet och Skellefteåtravet och betyder att det finns spår på insidan av spår 1 på upploppet. Då hästarna svänger in på upploppet kan alltså hästen som ligger bakom ledaren välja att gå ner på innerspår och försöka spurta förbi ledaren. Till skillnad från vanliga banor där man bara från den positionen kan gå om ledare på utsidan och är utelämnad att en lucka finns. På Åby finns det två innerspår på stretchen medan bara ett spår på Skellefteåtravet.

Åsikterna går isär om open stretch är något som gynnar spelet och travsporten. En del älskar verkligen möjligheten som den ger medan andra tycker loppen bli ihåliga och svåra att analysera då fler kan tänka sig att släppa ledningen. Stjärnkusken Örjan Kihlström gillar det inte alls och tycker att det inte gynnar dom bästa hästarna. En genväg för hästar som inte är lika bra helt enkelt. Personligen tycker vi att den här typen av lopp gör det lite mer komplicerat att lösa loppen, vilket ökar vårat intresse och spänningen. Vi tycker att ATG och ST skulle kunna några fler banor med den här typen av upplopp eller andra varianter. Vi behöver en mix och en variation för att hålla varje omgång extra intressant. Open stretch är en lösning, men det finns fler varianter att våga prova.

Open stretch kommer ifrån när man tidigare på travbanor runt om i världen skapade ett spår innanför själva banan av säkerhetsskäl. En galopperande häst på innerspår kan då säkert tas ur fältet via spåret innan för bangränsen utan att störa andra ekipage. Idag är faktiskt ett säkerhetsspår ett måste på alla banor, så steget till open stretch för fler banor är inte så långt som man får det att låta.

Då dök tanken upp om att kunna ha ett innerspår på upploppet som var tillgängligt för ekipagen och skapade en ny dynamik för avslutningen av travloppen. Läs fler travtermer här!

Open stretch
Open stretch skiss