Travtermer

Inom trav finns det såklart massor av olika travtermer som ibland är lätta att förstå och ibland omöjliga att förstå. Vad betyder t.ex. Dödens? Självklart om man är travintresserad och omöjlig att gissa annars. Vi tänkte bringa lite klarhet till de vanligaste termerna. Klicka på den du vill veta mer om och vida dina travkunskaper. Saknar du något ord? Maila gärna till info@minandel.se och berätta, så ordnar vi det.

Missa heller inte våra experters kostnadsfria speltips och vinnande andelar.

Termer inom travet

A-häst

Aktion

Andelshäst 

Andelsspel 

Andra par utvändigt 

ATG

ATG Tillsammans 

Autostart

Avhängd

B-lopp

B-häst

Bakspår

Bakvarv

Balans

Banunderlag

Barfota runt om

Bike

Blufflopp

Bli över

Blinkers

Bong

Boots 

Bryta ut

Catchdriver

Checkrem / Käkrem

Distanser

Distanserad

Dosering

Drivning

Dödens

Döva hästen

Entömd

Fidus 

Fäste

Galopp

Hakar

Halvspår

Helstängt

Huvudstång

Hårt inne

Ickevinnare

Iskallt läge

Jackpot

Jänkarvagn

Körspö

Lopp i kroppen

Löpskalle eller löphuvud

Monté

Open stretch

Passgång

Platsbud

Pulla

Preparé

Reserver

Rycktussar

Skoinformation 

Skrikhäst

Smygläge

Snävt startspår

Spets

Spetshäst

Spets och blommor

Spets och slut

Spelvärde

Speedig

Spikbud

Spik

Springspår 

Springband

Staket

Stallskrik

Stallkörning

Startpoäng

Stayer

Steka en favorit

Stenklar

Strykningar

Stänkrädd

Svara ut 

Tempotorsk

Tillägg

Trafikproblem

Tredjespår

Upplopp

Vinklad startbilsvinge

Vinnarcirkeln

Vinnarhålet

Värmningsinformation

Ärlig häst

Överpace

Travtermer och utrustning inom travet


I travsporten spelar utrustning och terminologi en avgörande roll. För att lyckas som travexpert är det nödvändigt att ha god kännedom om hur utrustningen påverkar hästens prestationsförmåga och att förstå de olika termerna som används inom travsporten. I detta blogginlägg kommer vi utforska betydelsen av utrustning inom trav samt vikten av att förstå olika travtermer.

Betydelsen av utrustning

Utrustningen som används på en travhäst kan ha en betydande påverkan på dess prestation på banan. Ett väl anpassat träns och huvudlag är grundförutsättningar för hästens kontroll och styrning under loppet. Vidare kan rätt val av körvagn, skor och även selar göra skillnad i hur hästen rör sig och bär sig åt på banan. Det är därför viktigt att en travexpert har kännedom om olika typer av utrustning och vet vilken som lämpar sig bäst för varje individuell häst.

Det finns också en rad olika hjälpmedel som kan användas för att påverka hästens prestation och beteende under loppet. En av de mest kända är huva eller blinkers, som används för att minska hästens synfält och öka dess fokus framåt. Det är viktigt att ha kännedom om hur och när dessa hjälpmedel bäst används för att optimera hästens prestation på banan.

Betydelsen av travtermer

För att kunna följa med i en travsändning eller förstå travtidningar och annan litteratur om sporten är det nödvändigt att vara bekant med de olika termerna som används. Vissa termer är enkla och intuitiva, medan andra kan vara mer svårbegripliga för en nybörjare. Ett exempel på en enkel term är ’startbil’, som är det fordon som släpper iväg hästarna vid loppets start. En mer teknisk term, däremot, är ’överpace’, som refererar till när hästarna springer snabbare än vad som anses optimalt under loppets inledning.

Att förstå travtermer är inte bara viktigt för att kunna följa med i en diskussion om sporten, utan det kan också hjälpa till att analysera loppen och hitta potentiella vinnare. Genom att studera och förstå begrepp som ’spårval’, ’positionering’ och ’växel’ kan en travexpert lära sig att läsa av loppen och göra välgrundade bedömningar om hästarnas prestation och sannolikheten för seger.

Genom att förbättra vår kunskap om utrustning och travtermer kan vi öka vår förståelse för sporten och förbättra våra analytiska förmågor. Trav är en fascinerande sport och ju mer vi lär oss, desto mer kunskap får vi att njuta av och dela med andra travintresserade.