Svenska Travstjärnor – En titt på de mest berömda och framgångsrika hästarna

Vi svenskar har en lång och stolt tradition av travsport och det är ingen hemlighet att travhästar är en stor del av vår kultur. Genom åren har det funnits många svenska travstjärnor som har imponerat på banorna runt om i världen. Dessa hästar har inte bara vunnit en mängd priser och utmärkelser, utan har också blivit kända namn både inom och utanför travvärlden.

I den här artikeln tar vi en närmare titt på några av de mest berömda och framgångsrika svenska travhästarna genom tiderna. Vi kommer att titta på deras prestationer, deras egenskaper och vad som gjorde dem till sådana stora stjärnor inom travsporten. Vi kommer också att diskutera deras betydelse för travsporten i Sverige och hur de har påverkat sporten på olika sätt.

Om du vill ta del av våra experters travtips så klickar du på bilden nedan som tar dig direkt till våra kostnadsfria tips.

Travstjärnor och speltips

Historien Om Svenska Travstjärnor

Travet har en lång och rik historia i Sverige. Det är en sport som har varit populär sedan början av 1900-talet och som har vuxit i popularitet genom åren. Svenska travstjärnor har varit en viktig del av sporten och har gjort stora avtryck på den internationella scenen.

Ett av de mest prestigefyllda loppen i Sverige är Svenskt Travderby, som har arrangerats sedan 1928. Loppet är 2640 meter och öppet för fyraåriga travhästar och har en prissumma på flera miljoner kronor. Det är ett av de mest eftertraktade loppen i Sverige och har lockat till sig några av de mest framgångsrika hästarna genom tiderna.

Sverige har också haft flera travstjärnor som har gjort stora avtryck på den internationella scenen. En av de mest framgångsrika hästarna genom tiderna är Zoogin, som vann över 50 lopp och sprang in mer än 25 miljoner kronor. Andra kända svenska travstjärnor inkluderar Legolas, Maharajah, Victory Tilly och Scandal Play.

Vi är stolta över att ha så många framgångsrika travstjärnor i Sverige och vi ser fram emot att se vad framtiden har att erbjuda för sporten.

Berömda Hästar och Deras Bedrifter

Här är några av de mest berömda och framgångsrika svenska travhästarna genom tiderna och deras bedrifter.

Victory Tilly

En av de mest framgångsrika svenskfödda travhästarna genom tiderna är Victory Tilly. Han vann bland annat Elitloppet år 2000). Han satte också ett världsrekord på 1:08,9 över 1 609 meter på Meadowlands Racetrack. Totalt tjänade han in över 27 miljoner kronor under sin karriär.

Legolas

Legolas var en annan svenskfödd travhäst som gjorde stora avtryck i travvärlden. Han vann bland annat Åbys Stora Pris (1983) och satte ett världsrekord på 1:10,4 över 1 609 meter på Solvalla. Trots att han ”bara” vann ca 3 miljoner så blev han väldigt folkkär ute på de svenska travbanorna då han inledde karriären med 19 raka segrar.

Commander Crowe – Här nu… vann ej PDA

Commander Crowe var en svenskfödd travhäst som vann bland annat Svenskt Travderby 2007 och Elitloppet 2012. Han var obesegrad efter karriärens första 23 starter vilket än är rekord. Totalt tjänade han in över 33 miljoner kronor under sin karriär. Tränades i början av karriären av Petri Puro och i slutet av karriären av den tidigare avstängda Fabrice Souloy.

Copiad

Copiad var en annan svenskfödd travhäst som gjorde stora avtryck i travvärlden. Han vann bland annat Elitloppet två gånger (1994 och 1995). Avslutade sin karriär 1996 och är en häst många travvänner minst varmt i sitt hjärta. Totalt tjänade han in över 15 miljoner kronor under sin karriär.

Ina Scot

Ina Scot var en svenskfödd travhäst som är mest känd för att hon under 1995 vann världens tuffaste travlopp. Prix d’ Amerique tillsammans med enda kvinnliga kusken i loppen, Helena A Johansson. Totalt tjänade hon in över 20 miljoner kronor under sin karriär.

Torvald Palema

Torvald Palema var en svenskfödd travhäst som vann bland annat Elitloppet (2009) vann det året flera storlopp som t.ex. Åbys Stora Pris. Totalt tjänade han in över 26 miljoner kronor under sin karriär.

Ego Boy

Ego Boy var en svenskfödd travhäst som vann bland annat Elitloppet (1973) Det var också året då han blev så folkkär och än idag så kommer travpubliken ihåg Ego Boy.

Zoogin

Zoogin var en svenskfödd travhäst som tränades av den kända travträndare Åke Svanstedt uppe på Bergsåker travbana. Kämpade mot hästar som Copiad och vann flera storlopp genom åren. Totalt tjänade han in över 25 miljoner kronor under sin karriär.

Gidde Palema

Gidde Palema var en svenskfödd travhäst som vann bland annat Elitloppet (2004). Sveriges vinstrikaste avelshingst. Totalt tjänade han in över 27 miljoner kronor under sin karriär.

Dessa hästar har gjort stora avtryck i travvärlden och har vunnit några av de mest prestigefyllda loppen som finns. De har också satt världsrekord och tjänat in stora summor pengar under sina karriärer.

Signifikanta Tävlingar

Vi kan inte prata om svenska travstjärnor utan att nämna de signifikanta tävlingarna och storlopp som har format sportens historia. Här är några av de mest prestigefyllda loppen som svenska travhästar har tävlat i:

Elitloppet

Elitloppet är en av de mest kända travloppen i världen och hålls på Solvalla varje år. Loppet har en prissumma på över 5 miljoner kronor och lockar de bästa hästarna från hela världen. Svenska travhästar som har vunnit Elitloppet inkluderar Gidde Palema, Don Fanucci Zet och Nuncio. Klicka här för att läsa mer om Elitloppet.

Hugo Åbergs Memorial

Hugo Åbergs Memorial är ett annat prestigefyllt lopp som hålls på Jägersro varje år. Loppet är öppet för fyraåriga och äldre hästar och har en prissumma på över 1,5 miljoner kronor. Svenska travhästar som har vunnit Hugo Åbergs Memorial inkluderar Zoogin, Commander Crowe och Varenne.

Prix D’Amerique

Prix D’Amerique är ett av de mest prestigefyllda travloppen i världen och hålls på Vincennesbanan i Paris varje år. Loppet är öppet för fyraåriga och äldre hästar och har en prissumma på över 4 miljoner euro. Svenska travhästar som har vunnit Prix D’Amerique inkluderar Ina Scot, Ourasi och Maharajah. Läs mer om Prix D’Amerique genom att klicka här.

Paralympiatravet (Tidigare Olympiatravet)

Olympiatravet som det fram till 2019 hette och numera Paralympiatravet, är ett annat viktigt lopp som hålls på Åby varje år. Loppet är öppet för fyraåriga och äldre hästar och har en prissumma på över 1,5 miljoner kronor. Svenska travhästar som har vunnit Olympiatravet inkluderar San Moteur, Handsome Brad och Maharajah.

Träning och förberedelser

När det kommer till att träna och förbereda travhästar för tävlingar, är det en process som kräver mycket tid och noggrannhet. Vi som arbetar med travhästar vet att träning är en av de viktigaste faktorerna för att uppnå framgång.

Tränare spelar en avgörande roll i att utveckla hästens fysiska förmågor och förbereda den för tävling. De bestämmer vilken typ av träning som är bäst lämpad för varje individuell häst, vilken typ av utrustning som ska användas, och hur ofta hästen ska tränas.

För att se till att hästarna är i optimal form, är det också viktigt att följa en hälsosam kosthållning. Vi ser till att hästarna får en balanserad diet med rätt mängd protein, kolhydrater och fett. Det är också viktigt att hästarna får tillräckligt med vatten för att hålla sig hydrerade.

För att säkerställa att hästarna är redo för tävling, genomgår de också regelbundna hälsokontroller. Detta inkluderar att ta blodprover och utföra röntgenundersökningar för att upptäcka eventuella hälsoproblem i tid.

Sammanfattningsvis är träning och förberedelser en avgörande faktor för att uppnå framgång inom travsporten. Genom att ha en erfaren tränare och följa en hälsosam kosthållning, kan hästarna uppnå sin fulla potential och prestera på högsta nivå.

Kuskar och tränare

Vi kan inte prata om Svenska travstjärnor utan att nämna de mest berömda och framgångsrika kuskarna och tränarna som har gjort enorma bidrag till sporten. Här är några av de mest kända kuskarna och tränarna i Svenska travvärlden.

Stig H Johansson

Stig H Johansson är en av de mest kända kuskarna och tränarna i Svenska travvärlden. Han har vunnit flera stora lopp, inklusive Elitloppet och Prix d’Amerique. Han har också tränat hästar som Victory Tilly och Queen L. Johansson har vunnit fler än 6 000 lopp som kusk och har tränat över 8 000 segrare.

Robert Bergh

Robert Bergh är en annan framstående kusk och tränare i Svenska travvärlden. Han har vunnit flera stora lopp, inklusive Elitloppet och Svenskt Travderby. Bergh har tränat hästar som Nahar, som vann Elitloppet samt andra kända hästar som Hilda Zonett t.ex.

Örjan Kihlström

Örjan Kihlström, även kallad gubben i lådan, är såklart också en av de kuskarna som vunnit mest i den Svenska travvärlden. Han har vunnit flera stora lopp, inklusive Elitloppet, Svenskt Travderby, och Prix d’Amerique. Känd för ett otroligt lugn och att alltid får det bästa ur hästarna han kör.

Björn Goop

Björn Goop som är son till travlegenden Olle Goop är en av nutidens mest kända travkuskar och har skördat framgångar i Sverige och Frankrike. Vunnit alla stora loppen flera gånger. Hans stall, Stall Goop, har tränat en stor mängd framgångsrika vinnare.

Magnus A Djuse

Magnus A Djuse är den senaste stjärnkusken till Svenska travvärlden. Han har vunnit flera stora lopp, inklusive Sprintermästaren och Harpers Hanovers lopp. Djuse tog sin första seger 2015 då han var 15 år gammal. Hans familj har stort travintresse och han har flera framgångsrika bröder. Magnus blev 2023 också den yngsta kusk nånsin att komma upp till 1000 segrar. Blott 23 år så krossade han Björn Goops tidigare rekord på 26 år när 1000 lopp vunnits.

Erik Adielsson

Erik Adielsson är en annan framstående kusk och tränare i Svenska travvärlden och har har vunnit över 5000 travlopp. Han har vunnit flera stora lopp, inklusive Sundsvall Open Trot och Svenskt Travderby. Adielsson har också tränat hästar och har haft stor framgång som tränare.

Åke Svanstedt

Åke Svanstedt är en annan kusk och tränare som har gjort stora bidrag till Svenska travvärlden. Numera bosatt och verksam i USA. Han har vunnit flera stora lopp, inklusive Elitloppet och Svenskt Travderby. Svanstedt har också tränat hästar och har haft väldigt stor framgång som tränare.

Lutfi Kolgjini

Lutfi Kolgjini är Malmös färgstarkaste person och Sveriges högljuddaste travtränare. Han har vunnit flera stora lopp, dock inte Elitloppet trots 9 finalstarter. Kolgjini har tränat hästar som Joke Face, Viking Kronos och Raja Mirchi. Han är också känd för att uttrycka sin åsikt i media.

Travbanor

När det gäller travsporten i Sverige finns det ett antal banor runt om i landet där de mest framgångsrika hästarna tävlar. Nedan tittar vi på några av de mest kända travbanorna i Sverige.

Solvalla

Solvalla är en av de mest kända travbanorna i Sverige och är belägen i Stockholm. Banan är 1000 meter lång och har en kapacitet på 30 000 personer. Solvalla är också värd för Elitloppet, en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom travsporten.

Årjäng

Årjängs travbana ligger i Värmland och är en av de mest natursköna banorna i Sverige. Banan är 1000 meter lång och har en kapacitet på 15 000 personer. Årjäng är också värd för V75-tävlingar, en av de mest populära tävlingarna inom travsporten.

Bergsåkers Travbana

Bergsåkers Travbana ligger i Sundsvall och är en av de äldsta banorna i Sverige. Banan är 1000 meter lång och har en kapacitet på 15 000 personer. Bergsåkers Travbana är också värd för V75-tävlingar. Deras största lopp heter Sundsvall Open Trot.

Axevalla

Axevalla ligger i Skara och är en av de mest moderna banorna i Sverige. Banan är 1000 meter lång och har en kapacitet på 15 000 personer. Axevalla är också värd för V75-tävlingar och det kända trippeltravet med Stochampionatet som huvudattraktion. Har Sveriges nästa längsta upplopp på 227 meter.

Åbytravet

Åbytravet ligger i Mölndal och är en av de största banorna i Sverige. Banan är 1000 meter lång och har en kapacitet på 30 000 personer. Åbytravet är också värd för V75-tävlingar och Åbys Stora pris. Har dubbla open stretch på upploppet, vilket betyder att det finns två spår på insidan av spår 1, över upploppet.

Halmstadstravet

Halmstadstravet ligger i Halmstad och är en av de mest populära banorna i Sverige. Banan är 1000 meter lång och har en kapacitet på 15 000 personer. Halmstadstravet är också värd för V75-tävlingar och mest känd för Sprintermästaren.

Östersundstravet

Östersundstravet ligger i Östersund och är en av de mest natursköna banorna i Sverige. Banan är 800 meter lång och har en kapacitet på 10 000 personer. Östersundstravet är också värd för V75-tävlingar och deras största lopp är Jämtlands Stora Pris.

Det finns många andra travbanor runt om i Sverige, men dessa är några av de mest kända och framgångsrika.

Internationell Påverkan

När det gäller travsporten har den svenska framgången inte bara påverkat nationen själv utan också internationellt. Svenska travhästar har visat sig vara konkurrenskraftiga i lopp runtom i världen, och flera av dem har vunnit stora lopp på andra sidan Atlanten.

Ett exempel på detta är Moni Maker, som föddes i USA men tränades av svensken Jimmy Takter. Under sin karriär vann Moni Maker över 5,6miljoner dollar i prispengar och tog hem flera stora lopp, inklusive Hambletonian Oaks, Elitloppet, Prix d’Amérique och Breeders Crown.

En annan svensk tränare som har haft stor internationell framgång är Åke Svanstedt. Han flyttade till USA 2014 och har sedan dess tagit hem flera stora lopp, inklusive Yonkers Trot och Kentucky Futurity. Han har också tränat flera andra svenska hästar som har haft framgång i USA, inklusive Sebastian K och Resolve.

Svenska hästar har också gjort avtryck i New Jersey, där Meadowlands Racetrack är en av de mest kända travbanorna i världen. En av de mest framgångsrika svenska hästarna som har tävlat där är Mack Lobell, som vann flera stora lopp på banan under 1980-talet. Han är fortfarande en av de mest älskade hästarna i Meadowlands historia.

Det är tydligt att svenska travhästar har haft en stor internationell påverkan på sporten, och vi är stolta över att ha bidragit till dess globala framgång.

Hästtyper inom trav

Inom trav finns det tre huvudtyper av hästar: varmblod, kallblod och ston. Varje typ har sina egna särdrag och egenskaper som kan påverka hur väl hästen presterar på tävlingsbanan.

Varmblod

Varmblod är den vanligaste hästtypen inom trav. Dessa hästar är avlade för att ha snabbhet, uthållighet och temperament som gör dem till utmärkta tävlingshästar. De är också mer känsliga för stress och kräver mer uppmärksamhet och träning än andra hästtyper.

Kallblod

Kallblod är en annan vanlig hästtyp inom trav. Dessa hästar är avlade för att vara starka och uthålliga, och de har en högre tolerans för kyla än varmblod. De är också mer benägna att ha ett lugnare temperament än varmblod, vilket kan göra dem lättare att träna.

Ston

Ston är kvinnliga hästar och spelas en viktig roll inom travsporten. De används för avel och kan bidra med olika egenskaper till sina avkommor beroende på deras egna särdrag. Ston är också ofta tränade för att tävla och kan vara lika kapabla som hingstar och valacker på tävlingsbanan.

Inom varje hästtyp finns det också olika raser som kan ha olika egenskaper och fördelar. Det är viktigt att välja rätt hästtyp och ras för att maximera chanserna för framgång inom travsporten.

Spelbolag och trav

När det kommer till spel på trav finns det flera spelbolag att välja mellan. Vi har själva spelat på trav hos flera spelbolag och kan rekommendera de som vi anser vara bäst. Nedan följer en lista över de spelbolag som vi anser vara bra alternativ för den som vill spela på trav.

ATG

ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är det statliga spelbolaget som ansvarar för spel på hästar i Sverige. ATG är den största aktören på den svenska spelmarknaden och erbjuder spel på trav, galopp och andra hästspel. Hos ATG kan man spela på lopp både i Sverige och utomlands. Utöver spel på hästar erbjuder ATG även spel på sport, casino och poker.

ATG har en mobilapp som gör det enkelt att spela på trav och andra spel direkt från mobilen. Dessutom har ATG en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt för att hjälpa till med frågor och problem.

Bet365

Bet365 är ett av världens största spelbolag och erbjuder spel på trav och andra hästspel. Bet365 har ett stort utbud av lopp från hela världen och erbjuder konkurrenskraftiga odds. Hos Bet365 kan man även spela på sport, casino och poker.

Bet365 har en mobilapp som gör det enkelt att spela på trav och andra spel direkt från mobilen. Dessutom har Bet365 en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt för att hjälpa till med frågor och problem.

Unibet

Unibet är ett av Europas största spelbolag och erbjuder spel på trav och andra hästspel. Unibet har ett stort utbud av lopp från hela världen och erbjuder konkurrenskraftiga odds. Hos Unibet kan man även spela på sport, casino och poker.

Unibet har en mobilapp som gör det enkelt att spela på trav och andra spel direkt från mobilen. Dessutom har Unibet en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt för att hjälpa till med frågor och problem.

Vi rekommenderar att man jämför olika spelbolag och deras odds innan man lägger sina spel på trav. Olika spelbolag kan erbjuda olika odds på samma lopp, så det kan vara värt att kolla runt för att hitta det bästa alternativet.

Segerrekord

Vi kan inte prata om de mest berömda och framgångsrika svenska travhästarna utan att nämna deras segerrekord. Nedan följer en lista över några av de mest imponerande segerrekorden i svensk travhistoria:

  • Ina Scot: Detta sto tog totalt 54 segrar på 90 starter och sprang in över 20 miljoner kronor i prispengar under sin karriär. Hon vann bland annat Prix d Amerique och tog hem segrar i flera andra prestigefyllda lopp runt om i Europa.
  • Järvsöfaks: En av de mest älskade travhästarna i Sverige, Järvsöfaks tog totalt 201 segrar på 234 starter. Han var känd för sin uthållighet och vann många långlopp under sin karriär.
  • Copiad: Denna häst vann Elitloppet två år i rad, år 1994 och 1995, och tog totalt 50 segrar på 81 starter. Copiad var en av de mest populära hästarna i Sverige under 1990-talet.
  • Maharajah: En annan travhäst som tog vunnit otaliga lopp, Maharajah vann även Prix d’Amerique och tog totalt 31 segrar på 59 starter. Han är en av de mest framgångsrika svenska travhästarna genom tiderna.
  • Nuncio: Denna häst tog totalt 42 segrar på 63 starter och sprang in över 28 miljoner kronor i prispengar. Han vann bland annat Elitloppet och var en av de mest dominanta hästarna under sin karriär.

Dessa hästar är bara några av de mest framgångsrika i svensk travhistoria. Det är tydligt att segerrekorden är en viktig del av en hästs karriär och att de bästa hästarna alltid strävar efter att vinna så många lopp som möjligt.