Svensk Travsport idag – Nya stjärnor och spännande lopp

Vilka är de ledande svenska travsportsorganisationerna?

I Sverige finns det två stora travsportsorganisationer som står i spetsen för sporten. Den första är Svensk Travsport, som är sportens huvudsakliga rikstäckande organisation. Svensk Travsport ansvarar för att arrangera de större travtävlingarna i landet och representerar landet i internationella sammanhang.

Den andra organisationen är ATG – AB Trav och Galopp. ATG är ett spelbolag som driver den offentliga spelverksamheten på trav och galopp i Sverige. De ansvarar för att tillhandahålla spelprodukter och spelvärde till kunderna.

Båda organisationerna arbetar tillsammans för att främja svensk travsport och att skapa en bättre miljö för både hästar och människor. De strävar efter att skapa en hållbar och växande sport som fortsätter att engagera och roa människor runtom i landet.

Svensk travsport
Svensk travsport

Vill du spela på Svensk travsport alternativt utländsk travsport, så har du kommit rätt. Här kan du köpa andelar till V75, V86, V64 och GS75 Eller läsa gratis travtips till V75, V86 och Dagens dubbel från våra experter.

Om du vill veta mer om Svensk travsport så ska du fortsätta läsa då vi kommer gå igenom allt du behöver veta om trav. Både i och utanför Sverige.

Kända travhästar i svensk travsport

Svensk travsport har genom åren producerat många legendariska hästar som har satt sin prägel på sporten. En av de mest kända är Varenne, en italiensk född häst som dominerade svensk och europeisk travsport under början av 2000-talet. Med vinster i flera prestigefyllda lopp såsom Elitloppet och Prix d’Amérique blev han en ikon inom sporten.

En annan storhet inom svensk travhistoria är Maharajah, som vann både Elitloppet och Svenskt Travderby under sin karriär. Han var också den första svenska hästen att ta hem miljonprispotten i Prix d’Amérique på Vincennesbanan utanför Paris. Maharajahs framgångar gjorde honom till en favorit hos många traventusiaster runt om i världen och cementerade hans plats bland de stora svensktränade hästarna genom tiderna.

Legendariska hästar genom tiderna

Stuterier som har fött upp några av de mest kända hästarna i svensk travhistoria, har lämnat ett stort arv inom sporten. Hästar som gjort avtryck både nationellt och internationellt, såsom Varenne, Ina Scot och Maharajah, är legendariska namn för alla svenska travälskare. Dessa hästars prestationer på banan är en hyllning till deras tränare och uppfödare som har lagt ner omsorgsfull tid och ansträngning för att få ut det allra bästa ur dem.

Berättelser om hur dessa hästar tränades, tävlade och segrade visar på den hårda arbetsmoralen bakom varje framgångsrik travhäst. Även om ingen kan garantera seger på förhand så visar historien att genom disciplin, fokus och hårt arbete kan man nå toppen inom svensk travsport. För varje legendarisk häst finns det också en historia om hur de kämpade sig fram till sina vinster – något som inspirerar oss alla med drömmen om att äga häst, att tänka större än vad vi trodde var möjligt!

Fler kända travhästar som vunnit i Sverige

Här kan du läsa några av världens mest kända hästar som alla har besökt Sverige och såklart vunnit. En del är Svenska och andra kommer från framför allt Frankrike och USA.

 • Nahar
 • Commander Crowe
 • Nuncio
 • Bold Eagle
 • Maharajah
 • Ego Boy
 • Järvsöfaks
 • Delicious U.S.
 • Legolas
 • Ina Scot
 • Victory Tilly
 • Readly Express
 • Sebastian K
 • Månprinsen
 • Ego Boy
 • On Track Piraten
 • Harry Haythrow
 • Mack Lobell
 • Zoogin
 • Gidde Palema
 • Mosaique Face

De största travloppen i svensk travsport

Elitloppet är utan tvekan det största travloppet i svensk travsport. Det har lockat till sig de bästa hästarna från hela världen och anses vara en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom sporten. Sedan starten 1952 har Elitloppet varit ett måste för alla som älskar travsport.

Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Travderby är också två av de största loppen inom svensk travsport. Dessa lopp är öppna för unga hästar, men trots sin relativt korta historia har båda tävlingarna skapat legendariska ögonblick genom åren. För många hästägare och tränare är dessa lopp en dröm att vinna och en plats i historieböckerna väntar på den som lyckas ta hem segern.

Elitloppet

Sverige anrikaste och mest ärofyllda lopp förtjänar några raders omnämnade även här. Du kan annars läsa mer om loppet här!

Ett av världens tuffast upplägg i och med att hästarna först springer ett kvallopp och de fyra bästa går vidare till finalen som går ca 1 ½ timme senare. Det krävs alltså att klara av 2 stentuffa lopp på sprinterdistans mot världseliten, som alltid körs sista söndagen i maj, på morsdag.

Historien bakom Elitloppet sträcker sig tillbaka till 1952, då loppet för första gången arrangerades på Solvalla i Stockholm. Sedan dess har det blivit en av de mest prestigefyllda travtävlingarna i världen och samlar varje år topphästar från hela Europa. Bland annat är det känt för att vara ett lopp med högsta möjliga tempo och spänning, vilket gör att publiken alltid står på tå när hästarna kommer upp på banan.

De mest framstående hästarna och kuskarna i Elitloppets historia inkluderar legendarer som Varenne, Timoko, Moni Maker, Stig H Johansson och Örjan Kihlström. Dessa namn har gjort sig kända genom sina fantastiska prestationer under åren och är fortfarande mycket respekterade inom travet idag.

En analys av de senaste årens utveckling inom Elitloppet visar att tävlingen fortsätter att leverera stjärnhästar både nationellt och internationellt. Allt fler länder deltar nu i evenemanget vilket ger nya perspektiv både vad gäller spelmarknaderna men också ur ett sportsligt perspektiv där vi får se nya talanger ta plats på scenen.

Svenskt Trav-Kriterium

Svenskt Trav-Kriterium är ett av de mest prestigefyllda hästloppen inom svensk travsport. Det största loppet i Svensk Travsport för treåriga, svenskfödda varmblodiga travhästar. Under åren har det varit många framgångsrika hästar som har vunnit loppet och blivit legendariska inom sporten. Bland annat kan nämnas Maharajah, superhästen från 2008 som vann de allra största loppen under sin karriär.

Inför kommande travsäsonger förväntar vi oss mer spänning och konkurrens i Kriteriekvalen och ser fram emot, nyfiket, vilka som kommer göra upp i finalen. Det finns alltid nya talanger på uppgång och även erfarna kuskar som vill bevisa sig själva igen. Vi kan se fram emot att följa dessa unga hästars utveckling och hur de presterar mot etablerade stjärnor i kampen om titeln Svenskt Trav-Kriterium-mästare!

Svenskt Travderby

Svenskt Travderby är en av svensk travsports mest prestigefyllda tävlingar. Körs på Jägerstro travbana första söndagen i september varje år. Under dess historia har det funnits många kända namn och minnesvärda prestationer från både häst och förare. Readly Express, Ina Scot och Commander Crowe är några legendariska vinnare. Tävlingen har utvecklats över åren till att bli än mer spännande med nya regler och större prispotter.

Ett axplock av fler storlopp i Svensk travsport

Mer om svensk travsport

Svensk travsport är en av de mest populära sporterna i Sverige med många aktiva deltagare och entusiastiska fans. Det handlar om att driva hästarna runt den ovala banan så snabbt som möjligt, med fokus på hastighet och teknik. Hästen är hjärtat i all travsport och det finns många kända hästar inom svensk travsport som har vunnit stora lopp eller blivit legendariska genom sina prestationer.

Svensk travsport är en av de mest populära sporterna i Sverige, med många aktiva deltagare och entusiastiska fans.

Sociala medier, särskilt Facebook, spelar också en stor roll för svenska travfans att hålla sig uppdaterade på aktuella evenemang, tävlingar och resultat. Med ett stort antal följare får man även ta del av unika bakom kulisserna-bilder från stallen samt information om träningsscheman för både hästar och tränare.

Travets popularitet i Sverige

Trav är en nationell sport i Sverige och lockar många aktiva utövare såväl som åskådare. Populära travbanor finns runt om i landet, inklusive Solvalla och

bytravet. Följandet av hästar och kuskar bland svenska folket är stort, särskilt på sociala medier som Facebook där både tävlingsresultat och personliga historier delas. Hästen är en central figur inom svensk travsport, där många legendariska hästar har blivit ikoner för sporten genom åren.

Mer historia och utveckling

Från medeltida hästkapplöpningar till moderna travlopp har svensk travsport utvecklats till att bli en av de mest populära sporterna i Sverige idag. Viktiga händelser och personer som påverkat svensk travsports historia är många, från grundandet av Svensk Travsport 1925 till etableringen av professionella aktiva kuskar och tränare som Jan-Olov Persson och Lutfi Kolgjini. Utbildningssystemet för blivande kuskar och tränare har också spelat en avgörande roll i den svenska travsportens framgångar.

Genom åren har hästen varit hjärtat i svensk travsport, från legendariska hästar som Gidde Palema till dagens stjärnor som Don Fanucci Zet. Sociala medier-plattformen Facebook har också bidragit till att öka intresset för sporten genom att ge fans möjlighet att följa sina favorithästar och få insikter om deras liv bakom tävlingsbanan i olika travgrupper. Genom fortsatta satsningar på utbildning, teknologi och innovation ser framtiden ljus ut för svenskt travsport – det är en spännande tid att vara delaktig i denna fantastiska sport!

Trav i organiserad form började såklart inte i Sverige utan i travnationer som Frankrike och USA, redan för 200 år sedan. Där är travsport fortfarande stort och de största loppen heter Prix d´Amerique och Hambletonian Stakes.

Men just nu har Sverige gått förbi alla länder utom just de två nämnda. Men travsport är också stort i Australie, Tyskland, Kanada, Italien och även Nya Zeeland. Finns även viss travsport i andra länder men i väldigt liten skala. T.ex. på Malta och i Estland.

Kända travhästar i svensk travsport – Våra gudar

Svensk travsport har genom åren producerat många legendariska hästar som har satt sin prägel på sporten. En av de mest kända är Varenne, en italiensk född häst som dominerade svensk och europeisk travsport under början av 2000-talet. Med vinster i flera prestigefyllda lopp såsom Elitloppet och Prix d’Amérique blev han en ikon inom sporten.

En annan storhet inom svensk travhistoria är Maharajah, som vann både Elitloppet och Svenskt Travderby under sin karriär. Han var också den första svenska hästen att ta hem miljonprispotten i Prix d’Amérique på Vincennesbanan utanför Paris. Maharajahs framgångar gjorde honom till en favorit hos många traventusiaster runt om i världen och cementerade hans plats bland de stora svensktränade hästarna genom tiderna.

Hästar och olika raser

Vad finns det för raser av hästar inom travsport? Jo vi har några olika typer faktiskt. Dessa är:

 • Amerikanska travare
 • Franska travare
 • Gotlandsruss
 • Nordsvensk brukshäst (Kallblod)
 • Orlovtravare
 • Rysk travare
 • Shetlandsponny
 • Welshponny

Travskolor

Det finns ett gäng travskolor och de allra flesta är placerade på våra travbanor runt om i vårt avlånga travland. Men det finns även några lärosäten där man kan utbilda sig till proffstränare, hovslagare o.s.v. Ett exempel på en sådan skola är Wången som ligger nära Östersund.

Om du vill prova på att köra häst så rekommenderar vi att du tar kontakt med närmsta travskolan då det brukar finns bra introduktionskurser för rabatterade priser. Oftast så får du snabbt komma upp bakom en ponny och får prova på att sitta i sulkyn bakom hästen. T.ex. Bergsåkers travskola har bra kurser.

Travbanor i Svensk Travsport

I vårt avlånga land har vi totalt 33 travbanor med varierande längd, bred och meter på upploppet. Från Jägersro nere i Malmö upp till Boden i norr. Kortast upplopp har Åmålstravet där det mäter upp till 105 meter. Längst har Axevalla med 227 meter.

MinAndel har sedan några år tillbaka ett samarbete med Axevalla och Bergsåker när det gäller marknadsföring av deras andelsspel till V75 och V86 online via ATG-Tillsammans. Legender som Olof Darius, Per ”Otto” Ottosson och Bernie Norén från Axevalla gör systemen som man kan köpa in sig i. För Bergsåker är det Berglund, Hussen, Fastén och Jonas Waljé som gör systemen. Men nu tillbaka till Sveriges travbanor.

Jägersro invigdes faktiskt före Solvalla och därefter kom Bergsåker och faktiskt Östersunds travbana. De flesta är 1000-meter banor men några är på 800 meter. Dessa är Åmål, Arvika, Hoting, Karlshamn och Ovikens Travbana.

Vilken är din favoritbana? Bland våra tippare så hittar vi bland annat Åbytravet med sin dubbel open stretch. Där kan ekipagen bakom ledaren gå ner på två innerspår under upploppet. Andra favoritbanor är ögonsköna Visbytravet och Hagmyren i Hudiksvall.

Kända kuskar

Vi har många duktiga kuskar i Svensk Travsport där många är från Sverige, men vi har även gästats av stjärnkuskar från Fankrike, USA, Skandinavien och Italien bland annat. De tyngsta namnen inom Svensk Travsport just nu är utan tvekan Örjan Kihlström, Stig H Johansson, Åke Svanstedt, Johnny Takter, Björn Goop, Ulf Ohlsson, far och son Untersteiner, Robert Bergh, Jorma Kontio och Erik Adielsson, för att nämna några. Från andra länder har vi Bazire, Cambell, Gringras, Mika Forss, Frank Nivard och James McDonald.

Flera av dessa kuskar kör Kusk-VM en gång per år och gör upp om titeln. Förra året vann James McDonald från Kanada och 2019 vann Rick Ebbinger från Nederländerna med Ulf Ohlsson släpandes bakom precis. Det är faktiskt så att sedan 1970 då Kusk-VM startades har aldrig en Svensk kusk vunnit. Under all kritik måste man väl ändå säga?

Hall Of Fame för Norsk och Svensk Travsport

Ett gemensamt Hall Of Fame för Svensk travsport och Norsk Travsport upprättades 2007 och har just nu (2019) 54 invalda i en blandning mellan kuskar, tränare och hästar. Legender som bröderna Nordin, Järvsöfaks och Ego Boy finns med där t.ex.

Från Norges sida hittar vi Roger Walman, Elding och Steinlager bland annat. Ett bra samarbete mellan två nära travländer som har mycket med varandra att göra när det kommer till trav. I Norge så är deras storlopp Oslo Grand Prix på Bjerke Travbane.